Judecătoare americană cere Iranului să plătească zeci de milioane de dolari unui fost soldat american

O judecătoare americană a pronunţat o sentinţă potrivit căreia guvernul iranian trebuie să plătească 63,5 milioane de dolari unui fost soldat al Marinei SUA care a fost ţinut în spatele gratiilor în Iran timp de peste 4 ani.
Amir Hekmati
Amir Hekmati (Captură Foto)

Judecătoarea districtuală Ellen Huvelle din Washington, D.C., a decis în favoarea lui Amir Hekmati, un cetăţean american de origine iraniană în vârstă de 33 de ani, după ce Iranul nu a răspuns plângerii depuse de acesta.

Hekmati a fost arestat în august 2011 după ce a ajuns în Iran pentru a-şi vizita familia şi a petrece timpul cu bunica sa bolnavă.

El a fost arestat pentru acuzaţii de spionaj şi condamnat la moarte. Ulterior, Curtea Supremă a Iranului a comutat sentinţa, acesta primind 10 ani de închisoare.

Hekmati a fost eliberat în ianuarie 2016, într-un schimb ce a implicat şi alţi patru prizonieri americani, care a avut loc după ce Washingtonul a manifestat clemenţă în cazul a şapte cetăţeni iranieni.

Hekmati a depus plângere în mai 2016, susţinând că a fost torturat şi păcălit să dea o mărturie falsă în timp ce era închis în faimoasa închisoare Evin din capitala iraniană Teheran.

Nu este sigur dacă Hekmati va primi vreun ban, dar avocatul său, Scott Gilbert, a declarat că familia este mulţumită de decizia anunţată de judecătoarea Huvelle, adăugând că vor fi depuse toate eforturile pentru ca Amir să fie despăgubit în totalitate.