John Mccain: Trebuie să contracarăm 'ambiţiile barbare' ale lui Vladimir Putin şi să-i ajutăm pe ucraineni

Senatorul american John Mccain a îndemnat la contracararea fermă a 'ambiţiilor barbare' ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a reclădi imperiul rus şi a pledat pentru un ajutor eficient pentru Ucraina.
Senatorul republican John McCain (Brendan Smialowski / Getty Images)
Epoch Times România
20.11.2014

Senatorul american John Mccain a îndemnat la contracararea fermă a 'ambiţiilor barbare' ale preşedintelui rus Vladimir Putin de a reclădi imperiul rus şi a pledat pentru un ajutor eficient pentru Ucraina. Mccain a făcut aceste declaraţii în timpul unor dezbateri prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia, transmite joi postul de radio Vocea Americii, citat de agenţia de presă Unian.

'Pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial vedem cum o ţară europeană este sfâşiată în bucăţi. Care este răspunsul SUA? Atunci când le spun alegătorilor mei din Arizona că noi nici măcar arme sau date ale spionajului nostru nu le oferim guvernului ucrainean ei sunt pur si simplu şocaţi. Iar astăzi, când un val de propagandă din Rusia vine spre toate ţările vecine - în republicile baltice şi altele - propagandă care este îndreptată către populaţia rusofonă din aceste ţări, noi, la drept vorbind, nu avem ce să răspundem', a declarat senatorul american.

În acelaşi timp, senatorul a contestat eficienţa sancţiunilor occidentale la adresa Rusiei. 'Ce preţ plăteşte Putin pentru acţiunile sale? Sancţiuni? De altfel, el (Putin) a adoptat sancţiuni şi împotriva mea. Le consider o medalie de onoare. În Arizona sancţiunile lui nu mă ating. De aceea, dacă este să analizăm preţul pe care îl plăteşte Putin, este firesc ca aceasta să stârnească o reacţie nervoasă din partea vecinilor Rusiei. Ei se întreabă, când va fi oprit Putin?'.

De altfel, John Mccain este convins că atât timp cât 'partenerii europeni depind de gazul rusesc, ei nu vor face nimic'. 'Iar Vladimir Putin ştie acest lucru', a spus senatorul american.

În aceste condiţii, 'ce ar trebui să facem?', se întreabă Mccain. Potrivit senatorului american, 'nu trebuie declanşat un al treilea război mondial şi nici măcar un război rece', ci 'trebuie susţinute principiile NATO şi făcut tot posibilul pentru a-i ajuta pe ucraineni, care nu doresc să rămână pe orbita Moscovei, ci vor să fie parte a Europei.'

'Trebuie să-i ajutăm. Şi nu doar cu arme. Trebuie să vorbim în numele Ucrainei la fel cum, odată, (preşedintele american Ronald) Reagan apăra poporul Cehiei şi vorbea în numele lui Václav Havel', a declarat senatorul american John Mccain, susţinător al unui ajutor activ pentru Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor