Stoltenberg: NATO este interesată în relaţii constructive cu Rusia, însă 'comportamentul agresiv' al Moscovei este o piedică

Secretarul  general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (PAUL HACKETT / AFP / Getty Images)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este interesată în stabilirea unor relaţii constructive cu Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat mass-media estoniene, în ajunul vizitei sale la Tallin, care începe joi, informează agenţia de presă TASS.

'Dorim relaţii constructive cu Rusia', a repetat de mai multe ori Stoltenberg, subliniind totodată că 'acţiunile agresive ale Rusiei' împiedică stabilirea unor asemenea relaţii. 'Din acest motiv, noi îndemnăm Rusia să respecte dreptul internaţional, să se comporte conform obligaţiilor internaţionale', a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit lui Jens Stoltenberg, este în interesul ambelor părţi să se evite revenirea la perioada de confruntare.

În ceea ce priveşte aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, Stoltenberg a subliniat că aceste ţări trebuie să ia singure o atare decizie. 'Respect suveranitatea Suediei şi Finlandei. Aceste ţări trebuie să hotărască singure', a declarat secretarul general al NATO pentru mass-media estoniene, adăugând că nu doreşte să se amestece 'în dezbaterile interne' din aceste ţări.

'Dacă voi începe să comentez acest subiect, voi auzi imediat că mă amestec în treburile lor interne', şi-a exprimat convingerea Jens Stoltenberg, care a ţinut să sublinieze că 'Suedia şi Finlanda cooperează strâns cu NATO'.

Referitor la decizia unor ţări din NATO de a vinde tehnică militară unor parteneri străini, această decizie ţine, în opinia lui Stoltenberg, de competenţa naţională a statelor membre. 'Exportul militar este o problemă internă a fiecărei ţări', a spus Jens Stoltenberg întrebat despre contractul dintre Franţa şi Rusia privind livrările de nave portavioane din clasa Mistral. 'NATO nu se ocupă de asemenea probleme', a explicat secretarul general poziţia Alianţei cu privire la exportul de arme.

Cu toate acestea, Stoltenberg a ţinut să facă următoarea precizare: 'Aş dori să cred că toate ţările membre ale NATO, inclusiv Franţa, conştientizează foarte bine urmările acţiunilor lor'.