Joe Biden şi-a rostit discursul de adio
Cu doar câteva zile rămase la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a păstrat câteva surprize pentru discursul său de adio de miercuri seara. Potrivit AP News, în loc să facă un simplu bilanţ al mandatului său, acesta a profitat de ocazie pentru a lansa avertismente cu privire la viitor şi pentru a solicita modificări profunde ale legii fundamentale a ţării.
Mandatul lui Biden se încheie luni, când va fi înlocuit de Donald Trump, un om pe care l-a numit o ameninţare existenţială la adresa naţiunii.
Mesaj ameninţător cu privire la pericolele viitoare
Preşedintele demisionar a profitat de ocazie pentru a adresa o serie de avertismente poporului american, la fel cum a făcut Dwight Eisenhower în 1961, când şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „complexul militar industrial” în discursul său de adio.
Biden a declarat că „o oligarhie se conturează în America”, pe măsură ce puterea şi banii devin tot mai concentrate în mâinile câtorva. El a criticat „complexul industrial tehnologic” şi social media, unde „adevărul este înăbuşit de minciuni spuse pentru putere şi pentru profit”.
El a îndemnat ţara să continue să se implice în confruntarea cu schimbările climatice, spunând: „Nu trebuie să fim constrânşi să sacrificăm viitorul”.
Apel la un amendament constituţional
Biden a folosit discursul pentru a anunţa una dintre cele mai ambiţioase propuneri ale sale. El doreşte un amendament la Constituţia SUA „pentru a clarifica faptul că niciun preşedinte - absolut niciun preşedinte - nu este imun la infracţiunile pe care le comite în timpul mandatului”.
Propunerea este legată de o hotărâre istorică a Curţii Supreme din vara anului trecut, când judecătorii au declarat că foştii preşedinţi au imunitate largă pentru acte oficiale în timp ce se află la Casa Albă. Hotărârea a avut consecinţe juridice majore, restrângând semnificativ cazul împotriva lui Trump privind aşa-zisa încercare de a anula pierderea sa din 2020. Acuzaţiile au fost respinse după victoria lui Trump din noiembrie, deoarece preşedinţii în exerciţiu nu pot fi urmăriţi penal.
În plus faţă de impactul hotărârii asupra cazului lui Trump, Biden a fost profund îngrijorat de posibilitatea ca aceasta să transforme preşedinţii în regi care nu trebuie să dea socoteală.
Biden a avut şi alte idei. El a declarat că ar trebui să existe impozite mai mari pentru miliardari, reguli mai stricte privind contribuţiile la campanie, limite de 18 ani pentru durata mandatele judecătorilor Curţii Supreme şi o interdicţie privind tranzacţionarea acţiunilor pentru membrii Congresului.
A fost un lung bun-rămas pentru Biden
Discursul de miercuri seară a fost unul dintre numeroasele evenimente pe care Biden le-a ţinut pe măsură ce îşi încheia mandatul la Casa Albă.
Luni, el a ţinut un discurs privind politica externă la Departamentul de Stat şi a acordat câteva interviuri.
De asemenea, a declarat noi monumente naţionale, a emis noi reguli privind utilizarea de către America a inteligenţei artificiale şi a anunţat că a fost negociată o încetare a focului între Israel şi Hamas.
Ultima sa apariţie publică înainte de inaugurarea de luni va avea loc duminică, în Carolina de Sud, unde este aşteptat să viziteze Muzeul internaţional afro-american din Charleston. Statul a avut o contribuţie crucială a campaniei sale pentru Casa Albă în urmă cu patru ani, ajutându-l să obţină nominalizarea democrată.
Discursul prezidenţial de adio nu se ţine întotdeauna la Casa Albă
Biden a ales să vorbească din Biroul Oval. S-a aşezat la biroul Resolute, cu fotografii ale familiei sale în spatele său. Prima doamnă Jill Biden, fiul Hunter şi alţi membri ai familiei, inclusiv nepotul său în vârstă de 4 ani, Beau, au stat în birou în timp ce el îşi ţinea discursul.
Nu toţi preşedinţii ţin discursuri în acelaşi loc. George W. Bush a vorbit din East Room. Donald Trump nu şi-a recunoscut niciodată pierderea alegerilor de acum patru ani, dar a ţinut un discurs preînregistrat care a fost făcut public la 19 ianuarie 2021. Barack Obama a ţinut discursul său de adio în casa sa din Chicago.