Jocul de-a acordul. Netanyahu amână iar pacea în Gaza: Încetarea focului va începe doar când Hamas va da o listă a ostaticilor
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică dimineaţă că încetarea focului în Gaza nu va începe până când Hamas nu va furniza numele celor trei ostatici pe care urmează să îi elibereze în cursul zilei de duminică în schimbul a zeci de prizonieri palestinieni, transmite AP News.
Nu era clar dacă disputa se rezolvase atunci când termenul pentru începerea armistiţiului a expirat la ora locală 8:30 a.m.
Netanyahu a declarat că a instruit armata că încetarea focului „nu va începe până când Israelul nu va avea în posesia sa lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi, pe care Hamas s-a angajat să o furnizeze”. El lansase un avertisment similar cu o seară înainte.
Hamas a pus întârzierea în predarea numelor pe seama unor „motive tehnice de teren”. Într-o declaraţie, gruparea a afirmat că se angajează să respecte acordul de încetare a focului anunţat săptămâna trecută.
Încetarea planificată a focului, convenită după un an de mediere intensă din partea Statelor Unite, Qatarului şi Egiptului, este primul pas dintr-un proces lung şi fragil menit să pună capăt celor 15 luni de război.
În prima fază de 42 de zile a încetării focului ar trebui să se întoarcă din Gaza un număr de 33 de ostatici şi să fie eliberaţi sute de prizonieri şi deţinuţi palestinieni. Forţele israeliene ar trebui să se retragă într-o zonă tampon în Gaza, iar mulţi palestinieni strămutaţi s-ar putea întoarce acasă. Teritoriul devastat ar trebui, de asemenea, să beneficieze de o creştere a ajutorului umanitar.
Aceasta este doar a doua încetare a focului din acest război, mai lungă şi mai consecventă decât pauza de o săptămână de acum un an, cu potenţialul de a pune capăt definitiv luptelor.
Negocierile privind cea de-a doua fază, mult mai dificilă, a acestei încetări a focului ar trebui să înceapă în puţin peste două săptămâni. Rămân întrebări majore, inclusiv dacă războiul va fi reluat după prima fază de şase săptămâni şi cum vor fi eliberaţi restul de aproape 100 de ostatici din Gaza.
Locuitorii palestinieni au început să se întoarcă la casele lor în unele părţi ale oraşului Gaza la începutul zilei de duminică, chiar dacă bombardamentele tancurilor au continuat în est, mai aproape de graniţa israeliană, peste noapte. Familiile au putut fi văzute întorcându-se pe jos, cu lucrurile încărcate în căruţe trase de măgari, au declarat locuitorii.
„Sunetul bombardamentelor şi al exploziilor nu s-a oprit. Oamenii sunt nerăbdători. Vor ca această nebunie să se termine”, a declarat Ahmed Matter, un locuitor al oraşului Gaza.
El a spus că a văzut multe familii părăsindu-şi adăposturile şi întorcându-se la casele lor.
Cabinetul israelian a aprobat încetarea focului sâmbătă dimineaţă, într-o şedinţă rară în timpul Sabatului evreiesc, la mai mult de două zile după ce mediatorii au anunţat acordul. Părţile beligerante au fost presate atât de administraţia demisionară Biden, cât şi de preşedintele ales Donald Trump să ajungă la un acord înainte de ceremonia de învestire de luni.
Bilanţul războiului a fost imens, iar acum vor apărea noi detalii privind amploarea acestuia.
Reamintim că peste 46.000 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. La 7 octombrie 2023, atacul condus de Hamas asupra sudului Israelului, care a declanşat războiul, a ucis peste 1.200 de persoane. Sute de soldaţi israelieni au murit.
Aproximativ 90% din populaţia din Gaza a fost strămutată. Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că sistemul de sănătate, reţeaua rutieră şi alte infrastructuri vitale au fost grav afectate. Reconstrucţia - dacă încetarea focului ajunge în faza finală - va dura cel puţin câţiva ani. Întrebările majore cu privire la viitorul Gazei, politice şi de altă natură, rămân nerezolvate.