JO2012: Moldoveanu - Nu pot descrie în cuvinte ce simt după aurul olimpic
Cu mişcări calculate şi sigure, concentrare maximă şi nervi de oţel, trăgătorul Alin George Moldoveanu a adus României prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra, după o finală palpitantă în care focşeneanul a aflat că este campion olimpic de la antrenorul italianului Niccolo Campriani, campion mondial şi acum vicecampion olimpic.
Dacă în serii s-au tras 60 de focuri, în finală cei 8 trăgători au avut la dispoziţie 10 focuri, ceea ce necesita o concentrare maximă şi psihică. Cu 599 de puncte, Alin Moldoveanu intrase în finală de pe locul 2, cu record olimpic egalat, la fel ca italianul Niccolo Campriani. De notat că în finală, decarul nu mai era simplu decar şi varia de la 10,9 la 10,0 în funcţie de cât de aproape era urma glonţului de centrul perfect al ţintei.
Moldoveanu conducea în finală la jumătatea concursului după 5 focuri cu 650,8 puncte, urmat de italianul Campriani la 0,6 puncte şi de indianul Narang la 1,3 puncte. La focul 6, românul nu a mai prins centrul şi cu 9,9 puncte a fost retrogradat pe locul 2, la egalitate cu indianul. După al 7-lea foc, italianul a luat un avans de 0,8 puncte şi părea scăpat în câştigător. La următoarele 2 trageri, italianul reuşeşte doar 9,9 şi 9,4, iar românul cu 10,3 şi 10,3 revine în frunte cu 691,8 puncte înaintea focului decisiv, cu un avans de 0,7 puncte faţă de italian. Campriani face 10,4 puncte, dar Moldoveanu nu tremură şi cu 10,3 devine campion olimpic.
"Nu pot descrie în cuvinte ce simt. Pentru orice sportiv, aurul olimpic înseamnă realizarea muncii lui. Nu am ştiut că sunt campion olimpic, cred că antrenorul italian mi-a arătat primul tabela de rezultate. Nu am simţit nicio presiune, nu am ştiut niciun moment unde sunt în clasament şi nu mi-a păsat, am încercat doar să trag cât mai bine. M-am izolat de exterior, nu am auzit nimic din ce era în tribune şi mi-am văzut de treabă. Acesta este modul în care trebuie să concurezi şi de data asta am reuşit să fac asta, dar nu reuşesc mereu. După ce am tras ultimul foc eram mulţumit, am făcut doar o greşeală foarte mică. Îmi ziceam să iau măcar o medalie", a declarat, după finală, primul campion olimic român la Londra.
La festivitatea de premiere, Moldoveanu, psiholog de meserie, a fost la fel de calm şi reţinut, aşa cum este în viaţa de toate zilele. "Este defect profesional, nu trebuie să te exteriorizezi nicicum. Când eşti pe podium poţi să dai drumul sentimentelor, dar nici atunci nu mă prea exteriorizez".
Românul a tras mereu ultimul în finala de la puşcă 10 m, dar nu datorită unei tactici speciale. "Aşa e stilul meu de a trage, asta e tehnica mea".
De notat că trăgătorii trebuie să aibă o condiţie fizică deosebită, geanta cu tot echipamentul şi puşca cântărind 32-33 kg. "În timpul unei finale, un sportiv poate slăbi 2-3 kg, depinde de tensiune, de cât e de cald. Consumul e mare atât fizic cât şi psihic", a declarat Alin, care nu bea alcool sau cafea şi nu fumează.
Ziua de excepţie a lui Alin s-a prefigurat încă din serii, când românul egala recordul olimpic cu 599 puncte, deşi în acest sport totul se poate schimba la un singur glonţ. "Încercam să-mi menţin concentrarea, pentru că oricând e posibil să clachezi, se rupe filmul şi nu mai eşti tu. Diferenţele sunt atât de mici încât abia după ultimul foc din finală poţi să te bucuri. Dacă intri în finală e deja o performanţă extraordinară. Doar ziua contează. Ultimul antrenament pe care l-am făcut a fost foarte bun, iar cel de ieri a fost foarte prost. Nici eu nu ştiu ce face diferenţa de la o zi bună la alta mai proastă, altfel făceam 600 puncte tot timpul".
Deşi este un trăgător formidabil, Alin nu a vânat niciodată o vietate. "Noi suntem paşnici, tragem doar în cartoane".
JO 2016 se află deja pe agenda campionului olimpic Alin Moldoveanu (29 ani). "O să îmi văd de treabă în continuare, doar nu o să mă las. Dacă pot, încerc să mă calific şi la Rio de Janeiro. Vârsta nu are nicio relevanţă".