JO 2012: Regina Elisabeta a II-a a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Londra

Focuri de artificii deasupra stadionului olimpic în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, 28 iulie 2012.
Focuri de artificii deasupra stadionului olimpic în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, 28 iulie 2012. (MARK RALSTON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.07.2012

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Londra, vineri seara, spre finalul ceremoniei desfăşurate pe Stadionul Olimpic din estul capitalei britanice.

Londra a sărbătorit vineri noaptea deschiderea Jocurilor Olimpice pe stadionul Stratford, cu o ceremonie foarte "british" avându-i în prim-plan pe Regina Elisabeta a II-a, pe agentul secret 007, pe celebrul Mr. Bean şi Usain Bolt, steaua din Kingston.

Înainte de deschiderea oficială a Jocurilor de la Londra, de însăşi Regina purtând celebra sa pălărie "saumon", cei 80.000 de spectatori, zecile de "vedete" din tribune şi peste un miliard de telespectatori din lumea întreagă au asistat la un spectacol care a durat mai bine de trei ore, regizat de cunoscutul Danny Boyle.

Ciclistul englez Bradley Wiggins, câştigătorul Turului Franţei din acest an, îmbrăcat în tricoul galben al învingătorului, a bătut clopotul, dând semnul de începere a spectacolului.

Coktail debordant de cultură britanică, început cu melodia "Flowers of Scotland" şi un cântec galez, acest spectacol i-a adus în scenă pe Beatles, Mary Poppins, pe infirmierele de la NHS şi chiar pe David Beckham, Spice Boy-ul fotbalului englez.

Şi chiar James Bond în persoană a însoţit-o pe regină pe stadionul olimpic, într-un film regizat de Daniel Craig, la Buckingham Palace, pentru ca apoi ficţiunea să se transforme în realitate, iar Elisabeta a II-a să apară la bordul unui elicopter care a survolat Londra, înainte ca traseul să se încheie cu un salt improbabil cu o paraşută deasupra stadionului.

Scopul urmărit de Boyle şi de Stephen Daldry, directorul artistic, cu cei circa 10.000 de figuranţi: să arate cu umor rădăcinile identităţii britanice, cu diferitele tablouri inspirate din "Furtuna" lui William Shakespeare. Scriitorul a fost de altfel pus în valoare încă de la începutul spectacolului de actorul Kenneth Branagh, într-un stadion transformat într-o liniştită pajişte englezească, cu vaci şi oi.

Departe de nebunia măreţiilor şi a clinchetului ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, în superbul "Cuib de pasăre", acest spectacol a dat tonul: JO de la Londra se doresc a fi jocuri de talie umană.

După 7 ani de muncă şi 12 miliarde de euro investiţi, Reginei i-a revenit onoarea să deschidă oficial această ediţie a jocurilor erei moderne.

Va urma apoi rândul atleţilor să intre în scenă şi să-şi dispute începând de sâmbătă, cele 302 medalii de aur puse în joc şi cel mai mare show din lume, după cum s-a exprimat primul ministru britanic David Cameron.

Dacă spectacolul s-a desfăşurat pe peluză vineri seara, privirile au fost deopotrivă întoarse spre tribune, cu sute de celebrităţi din lumea artistică, sportivă şi politică, între care circa 120 şefi de stat şi de guvern. Au fost anunţaţi între alţii prima doamnă a Americii Michelle Obama, dar şi actorul Brad Pitt şi bineînţeles prinţul William şi soţia sa Kate.

Printre oamenii importanţi care au asistat la ceremonia de deschidere, în afara Reginei Elisabeta, a soţului său, ducele de Edinburgh, şi a celorlalţi membrii ai familiei regale, au participat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), belgianul Jacques Rogge, prima doamnă a SUA, Michelle Obama, primul ministru britanic David Cameron, cu soţia sa Samantha, membri ai guvernului, premierul francez Jean-Marc Ayrault, cel irlandez Enda Kenny sau premierul belgian Elio Di Rupo. Germania nu va fi reprezentată de cancelarul Angela Merkel, ci de preşedintele Joachim Gauck.

De asemenea, este prezent şeful guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan, primul ministru palestinian Salam Fayyad, dar şi primul ministru rus Dmitri Medvedev. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va sosi ulterior, urmând să asiste la concursul de judo.

Şi-au anunţat prezenţa şi şefi de stat din Africa, printre care preşedinţii Gabonului, Ali Bongo, Cote d"Ivoire, Alassane Ouattara, sau Rwandei, Paul Kagame.

China, gazda JO din 2008 (Beijing), va fi reprezentată de Consilierul de Stat însărcinat cu afaceri diplomatice Dai Bingguo.

Au fost prezente numeroase capete încoronate, precum regina Margrethe II a Danemarcei, Prinţul Albert de Monaco, regina Sofia a Spaniei, etc.

Sportivii şi-au făcut şi ei intrarea în arenă la tradiţionala paradă, iar printre ei starul acestor jocuri, sprinterul jamaican Usain Bolt care doreşte să reediteze performanţa de la Beijing.

Portdrapelul delegaţiei jamaicane, Bolt este unul dintre atleţii cei mai urmăriţi de spectatori. Dar alţi sunt la fel de faimoşi, precum jucătoarea de tenis Maria Şarapova, din partea Rusiei, sau tânăra Bahiya al-Hamad, campioana la tir şi simbol al dezvoltării sportului feminin în ţările din Golful Persic, până nu demult foarte închis acestei mişcări.

Şi totuşi o certitudine: după focurile de artificii de la final, din această seară, vedetele vor fi sportivii, pentru 16 zile de competiţii, în frunte cu înotătorul american Michael Phelps. Înotătorul din Baltimore, care intră în competiţie încă de sâmbătă, vrea să smulgă cel puţin trei medalii suplimentare pentru a deveni cel mai decorat atlet din toată istoria jocurilor, cu 19 medalii, înaintea gimnastei sovietice Larisa Latînina (1956-1964)

Delegaţia care a deschis defilarea sportivilor a fost cea a Greciei, al cărei steag a fost purtat de Alexandros Nikolaidis (taekwondo), şi a continuat cu celelalte ţări, în ordine alfabetică, închindu-se cu echipa gazdă, a Marii Britanii.

Festivitatea s-a încheiat discursurile lui Sebastian Coe, preşedintele Comitetului de organizae (LOCOG), şi al preşedintelui CIO, Jacques Rogge, după care Regina Elisabeta a II-a a declarat deschise Jocurile Olimpice, după ce a mai făcut acest lucru şi în 1976, la Montreal.

A urmat înălţarea drapelului olimpic, după ce a fost purtat de un grup de personalităţi, printre care Ban Ki-Moon, secretarul general ONU, atletul etiopian Haile Gebreselassie, dar şi de fostul mare boxer american Muhammad Ali, care a făcut mari eforturi, fiind bolnav de Parkinson. Sarah Stevenson (taekwondo) a depus jurământul olimpic în numele sportivilor, Mik Basi (box) în numele arbitrilor, iar Eric Farrell (canotaj) în numele antrenorilor.

Flacăra olimpică a fost adusă pe apă cu o şalupă de fotbalistul David Beckham şi a fost purtată spre stadion de fostul canotor Sir Steve Redgrave, cvintuplu campion olimpic, la finalul traseului de 12.875 km de-a lungul Marii Britanii, şi predată apoi unui grup de sportivi juniori. Cei şapte tineri, fiecare cu torţa lui, au aprins 204 petale de cupru, care s-au unit şi au compus flacăra olimpică în centrul arenei, totul culminând cu un grandios foc de artificii.

Paul McCartney (ex-Beatles), la 70 de ani, a interpretat piesa "Hey Jude", în încheierea festivităţii de deschidere a Olimpiadei.

Londra a devenit primul oraş din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după ediţiile din 1908 şi 1948. Capitala Regatului Unit a fost aleasă gazdă a Jocurilor Olimpice din 2012 la data de 6 iulie 2005, învingând oraşele Moscova, New York, Madrid şi Paris.

Conform datelor organizatorilor, cele 26 de sporturi, cu 39 de discipline, vor fi găzduite de 34 de baze sportive, pentru care s-au pus în vânzare 8,8 milioane bilete. Vor participa la competiţii 10.490 sportivi, care se vor bate în cadrul a 302 probe. Competiţiile se vor desfăşura pe durata a 19 zile (incluzând cele două zile rezervate fotbalului înainte de deschiderea oficială) şi vor fi acoperite de 21.000 de jurnalişti şi lucrători media. Vor participa reprezentanţi a 204 comitete olimpice naţionale, 2.961 tehnicieni şi oficiali, 5.770 oficiali ai echipelor şi se vor preleva 5.000 de probe anti-doping. Torţa olimpică va fi purtată de 8.000 de persoane în total.

Mascotele oficiale pentru Jocurile Olimpice de vara din 2012, care au costat aproape 11,6 miliarde de euro, si pentru Jocurile Paralimpice (ce vor avea loc între 29 august şi 9 septembrie 2012), numite Wenlock si Mandeville, au fost lansate la data de 19 mai 2010.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat ca va avea o divizie permanentă la Londra, pentru rezolvarea disputelor care ar putea apărea pe parcursul Jocurilor Olimpice.

România va participa la această ediţie a Olimpiadei de vară, a 30-a, cu un lot de 103 sportivi, care vor concura la 15 discipline sportive (atletism, box, canotaj, ciclism, scrimă, gimnastică, judo, kaiac-canoe, tir, nataţie, tenis de masă, tenis de câmp, polo, haltere şi lupte).

Tenismanul român Horia Tecău a purtat drapelul României la festivitatea de deschidere. Primii sportivi români care vor intra în competiţie vor fi canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu (dublu rame), sâmbătă, la ora 11,30, în calificări, iar judoka Alina Dumitru (cat. 48 kg) poate aduce în această zi prima medalie României, la fel ca la Beijing.

România a cucerit opt medalii la Olimpiada de la Beijing, din 2008, patru de aur, una de argint si trei de bronz, ocupând locul 17 în clasamentul general pe medalii. Ţara noastră a avut în China o delegaţie de 102 sportivi, care au concurat la 16 discipline, portdrapelul la ceremonia de deschidere fiind handbalista Valeria Beşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor