Alarmă în Japonia din cauza celui mai puternic taifun din ultimii 10 ani

Stâlpi electrici dărâmaţi de taifunul Wipha în Kamakura, Tokyo, 16 octombrie
Stâlpi electrici dărâmaţi de taifunul Wipha în Kamakura, Tokyo, 16 octombrie (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
16.10.2013

Taifunul descris ca fiind "cel mai puternic din ultimii 10 ani" se apropie de Japonia şi în calea sa va găsi şi centrala nucleară de la Fukushima.

Numit Whipha, taifunul aduce vânturi de aproape 200 de kilometri pe oră şi ploi violente. Taifunul se află în acest moment în Pacificul de Sud, deplasându-se cu aproximativ 35 de kilometri pe oră. Se preconizează că el ar trebui să sosească în zona Tokyo, în zorii zilei de miercuri (miercuri seara în România), pentru ca în orele următoare să lovească coasta Fukushima, unde centrala nucleară este deja grav afectată de cutremurul şi tsunami-ul din martie 2011.

Agenţia meteorologică din Japonia a emis avertismente privind ploile torenţiale şi vânturile puternice care vor avea un impact violent asupra sistemelor de trafic în zona metropolitană, în timpul orelor de vârf.

Compania TEPCO, care operează în centrala nucleară, se pregăteşte de taifun. În ultimele zile o serie de erori umane au complicat şi mai mult situaţia deja precară la centrală. TEPCO a decis să acopere o parte din clădirile reactoarelor atomice astfel încât cantitatea de apă contaminată să nu crească.

În ultimele săptămâni, compania a trebuit să admită că circa 430 de litri de apă contaminată s-au scurs dintr-un rezervor în timp ce muncitorii încercau să elimine apa de ploaie adusă de ultimul taifun. Apa contaminată cu cesiu-137 si strontiu-90 a fost deversată deliberat în mare.

"Am lăsat să se scurgă în ocean numai apa pe care am considerat-o slab radioactivă", declara într-o conferinţă de presă principalul purtător de cuvânt al TEPCO, Masayuki Ono.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor