Jandarmii dau buzna în Piaţa Victoriei. Societatea civilă reacţionează. Scrisoare deschisă către instituţii

În ultima perioadă, au avut loc mai multe acţiuni de intimidare, cenzurare şi interzicere a unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor care protestau în mod paşnic în Piaţa Victoriei, le transmit membrii societăţii civile autorităţilor române şi ambasadelor unor ţări aliate.
Protest
Protest (Mihut Savu/Epoch Times)

Comunităţile Rezistenţa şi Geeks for Democracy au adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui României, ministrului de Interne şi comandantului Jandarmeriei Române, Reprezentanţei Comisiei Europene în România, precum şi ambasadelor SUA, Germaniei şi Franţei pentru a reclama recentele acţiuni ale Jandarmeriei Române împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei.

Scrisoarea, prin care membrii societăţii civile atrag atenţia că cetăţenilor li se încalcă drepturi fundamentale, garantate prin Constituţie, a fost trimisă instituţiilor după ce ieri, jandarmii le-au cerut celor ce protestau în Piaţa Victoriei, lângă Guvern, să părăsească locul, avertizându-i că în caz contrar vor fi amendaţi. De asemenea, jandarmii le-au cerut cetăţenilor să nu scandeze şi să nu afişeze pancarte.

Acţiunea de ieri a Jandarmeriei nu este singulară, în ultima vreme protestatarii fiind inundaţi de amenzi.

"Subsemnaţii, membri ai Societăţii Civile din România, vă scriem pentru a reclama recentele acţiuni ale Jandarmeriei Române de interzicere a unor drepturi fundamentale garantate prin:

Art. 3 din Legea adunărilor publice nr. 60/1991 republicată în 2004: “Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. […]”

Constituţia României

1. Dreptul la apărare (garantat prin Constituţie – art. 24)

2. Dreptul la liberă circulaţie (garantat prin Constituţie – art. 25)

3. Dreptul la libera exprimare (garantat prin Constituţie – art. 30)

4. Dreptul la informaţie (garantat prin Constituţie – art. 31)

5. Dreptul la participarea la întruniri publice (garantat prin Constituţie – art. 39)

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (art. 11).

Astfel, în ultima perioadă de timp, au avut loc mai multe acţiuni de intimidare, cenzurare şi interzicere a acestor drepturi ale unor cetăţeni care protestau în mod paşnic şi neorganizat în Piaţa Victoriei: blocarea accesului în spaţiul din mijlocul pieţei motivată incoerent în recentele declaraţii ale Viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu, prin nevoia unor acţiuni de dezinsecţie, organizarea unor manifestări culturale şi organizarea Adunării parlamentare NATO la Bucureşti.

Amendarea cu sume mari (în medie 2000 de lei) a cetăţenilor care au protestat în spaţiul public al Pieţei Victoriei şi intimidarea acestora prin legitimarea lor şi invitarea la secţia de poliţie.

Această politică a pumnului în gură, inacceptabilă într-o ţară democratică membră a UE şi NATO, a culminat în seara de 8 octombrie când protestatarilor li s-a comunicat clar că protestul lor este interzis şi s-a încercat intimidarea acestora în ciuda declaraţiilor lor din care se vede clar că nu era vorba de o adunare organizată ci doar de exprimarea opiniei libere a unor cetăţeni cu privire la modul în care este guvernată România. Această situaţie poate fi documentată cu materialele video realizate la faţa locului: https://tinyurl.com/încălcare-libertăţi

Astfel, prin această luare de poziţie, vă solicităm să faceţi uz de toate mijloacele instituţionale de care dispuneţi pentru a asigura respectarea acestor drepturi fundamentale şi a menţine România ca membru şi partener de lucru credibil al UE şi NATO.
Astăzi, în ziua comemorării Holocaustului, să nu uităm unde poate duce intoleranţa şi refuzul dialogului!

Bucureşti, 9 octombrie 2017

Organizaţii semnatare:#REZISTENŢA, Geeks For Democracy"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne