"Jandarmeria, garda unui condamnat penal" - Carmen Dan, somată să-şi dea urgent demisia după gazarea populaţiei

Jandarmeria Română s-a transformat în garda unui condamnat penal împotriva cetăţenilor paşnici, a tras un semnal de alarmă deputatul Matei Dobrovie, care îi cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, în urma incidentelor violente din Piaţa Victoriei.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Jandarmii care au atacat protestatari paşnici cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoriei, cât şi cei care le-au dat ordinele trebuie să fie anchetaţi pentru abuz şi neglijenţă în serviciu, asemenea practici nu pot fi tolerate într-o democraţie, a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul USR Matei Dobrovie.

USR a reamintit că românii din diaspora au venit să protesteze la Bucureşti împotriva unei guvernări dezastruoase PSD-ALDE, care nu s-a ocupat decât de scăparea corupţilor, acapararea justiţiei şi a tuturor instituţiilor până acum. La alegerile prezidenţiale din 2014, românii din diaspora au fost împiedicaţi să voteze. Acum puterea PSD-ALDE a încercat să-i împiedice să protesteze, să le restrângă şi dreptul la libera exprimare, prin reprimarea brutală a manifestaţiei din Piaţa Victoriei.

Ca urmare a abuzurilor jandarmeriei, peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD. Dintre aceste persoane, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme.

"Jandarmeria Română s-a transformat în garda unui condamnat penal împotriva cetăţenilor paşnici. Dragnea se inspiră în mod repetat de la modele politice anti-democratice precum Recep Erdogan în Turcia, care a folosit şi el în scop de intimidare gaze lacrimogene, violenţa forţelor de ordine şi arestări abuzive ale cetăţenilor turci. Ministrul de Interne Carmen Dan şi conducerea Jandarmeriei trebuie să-şi dea demisia de urgenţă pentru că sunt direct responsabili pentru violenţele de la mitingul de vineri", a declarat Matei Dobrovie, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În opinia deputatului, este "trist că în An Centenar românii îşi aduc aminte mai degrabă de mineriade decât de unire".

"Cum oare am putea să ne mândrim cu România în acest an când autorităţile române atacă în mod brutal cetăţenii paşnici care cer dreptate şi stat de drept? PSD a provocat aceste proteste prin tentativele de a legaliza corupţia. În loc să fie trataţi cu respect pentru că le pasă de România şi sunt cel mai mare investitor în ţara noastră, românii din diaspora au fost primiţi cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Este inacceptabil. Românii din afara graniţelor merită respect: să fie reprezentaţi corect prin extinderea votului prin corespondenţă pentru toţi românii cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate şi în ţară la alegerile prezidenţiale şi parlamentare şi prin creşterea numărului de deputaţi de diaspora de la 2 senatori şi 4 deputaţi, la 4 senatori şi 10 deputaţi, în conformitate cu normele de reprezentare", a concluzionat Matei Dobrovie.