Jaful din pădurile României. Pădurar se plânge că e scos ţap ispăşitor de şefii care au închis ochii la hoţii

Padurar (Rasunetul.ro)
Loredana Diacu
29.04.2021

În pădurile Gorjului, în cadrul Ocolului Silvic Cărbuneşti, ultimul control efectuat în cantonul unui pădurar intrat în concediu medical a constatat un prejudiciu de peste 200.000 de lei. Par bani puţini în condiţiile în care citim în presă despre politicieni care iau şpăgi de milioane de euro dar este enorm pentru un pădurar care are o leafă de 2800 de lei. Această sumă ar urma să-i fie imputată pădurarului care se plânge că aşa ceva nu este corect şi că de vină sunt şefii lui ierarhici.

Mai exact, pădurarul Danciu Ion, care ne-a contactat la redacţie, susţine că de-a lungul anilor el a sesizat şefilor săi faptul că grupuri de hoţi taie ilegal dar aceştia, în loc să marcheze cioatele copacilor tăiaţi ilegal, au preferat să închidă ochii iar acum toate se sparg în capul lui Danciu. Acesta mai spune că a făcut plângeri şi la poliţie după tăierile ilegale şi ne-a trimis şi copii ale unora dintre plângerile respective. Acuzaţiile lui Danciu sunt susţinute de alţi doi colegi de-ai săi.

Trebuie subliniat că situaţia din catonul lui Danciu este cel puţin bizară. Mai exact, atât Danciu cât şi unul dintre colegii săi pădurari ne-au relatat că la penultimul control de fond – în ocoalele silvice au loc două controale anuale, numite controale de fond – efectuat în noiembrie 2020, s-a descoperit un prejudiciu ridicol, lui Danciu fiindu-i imputaţi 180 de lei. Trei luni mai târziu, când Danciu a intrat în concediu medical şi s-a efectuat un control pentru ca gestiunea să poată fi predată altui pădurar, brusc, au apărut sute de copaci tăiaţi ilegal şi un prejudiciu cât salariul pădurarului pe câţiva ani. Iar pădurarul spune că de fapt cioatele care i se impută acum sunt cioate vechi pe care şefii au refuzat să le marcheze la controalele anterioare.

"Sunt cioate vechi, doamnă,… asta mă deranjează. Eu sunt în medical, n-am putut să merg la ultimul control, am cerut supra-control după, am dat la Regia Naţională a Pădurilor, la Bucureşti, a venit cineva, a discutat cu mine, am propus supra-control şi după a zis că 'nu, nu pot să te iau cu mine, că eşti în medical'", ne-a declarat Danciu.

"N-a mers să le bată (marcheze) cioatele când le-am reclamat şi au rămas nebătute...", a menţionat pădurarul, atunci când l-am întrebat ce s-a întâmplat cu cioatele reclamate de el în termen de 24 de ore de la constatarea tăierii ilegale.

Mai merită precizat că acest ultim control care a relevat prejudiciul a avut loc chiar atunci când redacţia noastră documenta tăieri ilegale în Ocolul Silvic Cărbuneşti. Cu ocazia vizitei în pădurile de lângă Cărbuneşti, am descoperit numeroase cioate nemarcate deşi, ATENŢIE!, acestea erau vechi de unu, doi, trei ani. Noi am contactat atunci direct de la faţa locului conducerea Ocolului Silvic aşa că respectivul control s-a făcut oarecum pe bune. De ce spunem, oarecum? Deoarece Danciu susţine că prejudiciul este şi mai mare decât cel constatat dar că a fost redus artificial de către cei ce au făcut controlul pentru că şefii se tem că vor fi găsiţi vinovaţi şi vor trebui să plătească şi ei în solidar. Mai mult, pădurarul a mai relatat că în cadrul Ocolului Silvic Cărbuneşti s-a făcut o practică din a nu chema la controale şi proprietarii pădurilor private luate în pază de stat pentru ca aceştia să nu se constituie parte civilă pentru prejudiciile din teren şi astfel tăierile ilegale să fie trecute sub tăcere.

Întrebat fiind dacă el nu a luat parte la controlul de fond din noiembrie 2020 şi la controalele precedente, controale la care nu erau prinse tăierile ilegale, şi de ce nu le-a arătat cioatele celor ce efectuau controlul, Danciu a răspuns:

“Nu le-am mai putut găsi, a crescut vegetaţia, erau urzicile cât mine, abia intram..”.

Prejudiciul real ar fi mai mare decât cel constatat. Şefii sunt acuzaţi că l-au redus prin artificii de calcul

Atât pădurarul Danciu cât şi doi colegi ai săi au susţinut că prejudiciul constatat la ultimul control a fost mult subevaluat, pentru ca şefii să nu pice prost şi să nu se trezească buni de plată. Mai exact, diametrele copacilor tăiaţi ar fi fost calculate intenţionat greşit şi, “pe drum”, a dispărut TVA-ul.

Vedeţi mai jos declaraţia lui Danciu pe acest subiect.

declaratie Danciu
declaratie Danciu

declaratie Danciu
declaratie Danciu

Unul dintre colegii săi îi confirmă spusele:

“Cantonul lui Danciu a fost controlat de trei echipe de control… Ei au făcut trei acte de control. Din primul act de control a ieşit vreo 900 şi ceva de milioane de lei vechi prejudiciu, 90 de mii de lei noi. În celălalt act, 10.000 şi într-unul a ieşit 160.000 de lei, un miliard şi şase sute de mii de lei vechi. Trăim în ţara lui Papură Vodă, suntem o ţară de nimicuri, vai de capul nostru. Să vedeţi un lucru... Din totalul actului în zona Frasinu, Scoica Rogojina, ieşise iniţial un prejudiciu de 4 miliarde de lei vechi. Ce au făcut? Au tăiat ei din capul lor - că nu îi controlează nimeni -, TVA-ul şi au modificat diametrele cioatelor.

Noi avem un algoritm standard de calcul. Ce au făcut ei, când au văzut că e suma mare, de 5 miliarde de lei vechi – 500.000 lei - au făcut evaluarea pe volum şi valoare şi ieşea cam mult. Şi ce au zis: băi frate, scădeţi-o, că ne strică imaginea. Diminuăm diametrul la cioate. Ei au scăzut diametrul şi volumul cu ridicarea tuturor cioatelor (...)… La Cărbuneşti au murit pădurari, au intrat pădurari în pământ de tineri, acum trei ani a murit unul, a căzut în drum...N-ai la cine să apelezi, decât la instanţă şi stai ani de zile cu proces.

Au diminuat prejudiciul, că la prejudiciu de 500.000 era vorba de imaginea instituţiei plus că la legea gestiunii răspundeau şi ei. Erau traşi administrativ la răspundere, la banii ăştia trebuie să dăm afară pădurar, şef de district, tehnician cu paza şi şef de Ocol. De aia au zis, scădem diametrele, le ridicăm pe toate la 0.30 si scădem TVA-ul”, a declarat unul dintre colegii pădurarului Danciu.

S-a ajuns deja la Justiţie

Revoltat de faptul că va trebui să plătească o avere în condiţiile în care el a sesizat în repetate rânduri conducerii Ocolului Silvic că nu face faţă grupărilor de hoţi, că suprafaţa cantonului e prea mare şi îi depăşeşte posibilităţile de a o păzi, în condiţiile în care a făcut plângeri şi la poliţie pentru a reclama tăierile ilegale, Danciu s-a adresat în scris Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Curţii de Conturi, Parchetului General şi DNA-ului şi anunţă că i-a acţionat în instanţă pe cei de la ocol.

Şi Ocolul Silvic Cărbuneşti s-a adresat instanţei, lucru pe care ni l-a comunicat chiar şeful ocolului. Redacţia noastră a adresat o serie de întrebări în scris Ocolului Silvic Cărbuneşti pentru a cere copii după rapoartele aferente atât ultimului control cât şi celui din noiembrie 2020 şi a filelor din carnetul de inventar în care s-au constatat prejudiciile, precum şi răspunsuri la acuzaţiile ridicate de pădurarul Danciu Ion. Până la ora publicării acestei ştiri, nu am primit însă un răspuns.

“O să primiţi răspuns în termen. Ce vă pot spune e că s-a deschis acţiune atât penală cât şi civilă pentru recuperarea prejudiciului. Deocamdată sunt în concediu şi vă mulţumesc frumos!”, ne-a răspuns verbal şeful Ocolului Silvic Cărbuneşti, Flavian Tufiş, atunci când l-am sunat să ne interesăm de răspunsul la întrebări.

Vom reveni cu răspunsul Ocolului Silvic Cărbuneşti în momentul în care acesta ne va parveni.

Colegi al pădurarului acuză şefii ierarhici:

Doi pădurari din cadrul Ocolului Silvic Cărbuneşti au fost de acord să vorbească cu noi şi ambii au acuzat şefii că au închis ochii la hoţiile din pădure. Ambii pădurari au ţinut să nu li se facă public numele, de teama repercusiunilor. Merită precizat în acest context că, în februarie a.c., când am fost în pădurile Cărbuneştiului, alertaţi de venirea noastră în zonă, cei de la Ocolul Silvic le-au interzis pădurarilor să vorbească cu presa, i-au trimis pe teren să nu poată vorbi cu noi etc. Maşina noastră a fost, se pare, urmărită, căci am fost informaţi că a fost fotografiată de angajaţi ai Ocolului Silvic.

Pădurar 1

“El, Danciu, a tot raportat la Ocol situaţia, ideea este că Ocolul nu a făcut nimic în ceea ce priveşte aceste rapoarte. Acum vina e şi de o parte şi de alta, vina (pentru prejudiciu) este împărţită. A lui Danciu, pentru neglijenţă, dar totodată răspunde şi conducerea Ocolului că dacă tu ştii că sunt probleme într-o zonă trebuie să sprijini colegul respectiv. El avea 300 şi ceva de hectare în plus faţă de cele prevăzute în contractul colectiv de muncă. Cum să păzeşti un om 1000 de hectare, cât avea el? E inuman, de neimaginat!

Controalele de fond, când i le-au făcut, i le-au făcut aşa, de ochii lumii. Vă daţi seama, ultimul control a fost în noiembrie 2020, acum cinci luni. El a plecat în medical acum două luni, deci la trei luni distanţă a venit un nou control, el a avut imputare de 180 de lei! Şi dintr-odată au apărut două miliarde (de lei vechi). Şi două miliarde l-au făcut ei, că l-au redus. Au micşorat prejudiciul ca să nu intre şi ei în oală cu pădurarul, nu că au vrut să îl ajute, să îi facă un bine. Au vrut să-şi salveze ei pielea. Prejudiciul ajungea la 5 miliarde… nu ştiu ce au făcut ei că nu au mai trimis filele de inventar pădurarului aşa cum erau obligaţi. De aici poţi să îţi dai seama că este ceva putred. Ei ascund ceva!

50% din vină o au şi cei de la Ocol. Tu, ca şef, nu poţi să permiţi… afli că s-au tăiat 100 de arbori la un pădurar, iei măsuri… dar tu laşi să se adune miliarde. Ei toţi ştiau situaţia de aici, nu e niciunul dintre şefi să nu fi ştiut situaţia reală“, ne-a declarat un pădurar.

Pădurar 2

“Nu pădurarii sunt vinovaţi… Noi suntem verificaţi, ni se fac inspecţii, şeful de ocol trebuie să asigure cu continuitate paza fondului forestier. Păi cantonul lui Danciu… o lună de zile a stat fără pază în iulie-august pentru că brigadierul Mihaela Călugăru nu a vrut. Brigadierul ştie situaţia, că vine în teren la marcat, ştie de furturi.

La Danciu inspecţiile s-au făcut superficial, cioatele sunt vechi. Din 2019, 2020 s-au făcut superficial. Cred că Danciu a fost furat. Domnule, majoritatea cioatelor au fost la limita de suprafaţă de pădure cu alţi pădurari. Şefii noştri mai au şi locuinţe în teritoriu, au neamuri, ştiau de bandele de hoţi formate în teritoriu. Nu au luat măsuri. El, Danciu, a depus şi plângeri la Poliţie: domnule, mă fură, nu mai fac faţă.

E strigător de cer, dă de gândit! Şefii sunt deştepţi dar şmecheri, foarte şmecheri. Cum să vă spun, interpretează legislaţia că e stufoasă. Noi lucrăm, nu avem timp să ne documentăm, pe când ei stau în birouri şi se apără între ei, e grupare făcută, sunt găşti. Danciu a solicitat la Regie un supra-control. Eu le zic câteodată: domnule, s-a format un cartel în regim mafiot. Sunt pe faţă, ce să mai discutăm. Ne bagă la puşcărie! E dezastru. Sunt imorali! Ei merg pe principiul: 'îl încărcăm pe pădurar', nu invită la controale proprietarii pădurilor private pe care noi le avem în pază ca să nu se constituie parte civilă…

Acum cu Danciu ce o să facă, o să dea cu dosarul că e penal şi penalul suspendă civilul, omul ăsta o să stea fără serviciu, tergiversează dosarul poate şi doi 2-3 ani…”, a declarat al doilea pădurar.

Mai multe informaţii despre tăierile ilegale din Gorj puteţi accesa aici.

Redăm în continuare plângerea adresată de pădurar DNA-ului, precum şi câteva dintre sesizările adresate de acesta, de-a lungul anilor, conducerii Ocolului Silvic. În plus faţă de acestea, Danciu a făcut şi alte sesizări atât către Ocol cât şi către Direcţia Silvică Gorj şi poliţiile locale.

Pagina 1 plangere (Epoch Times)
Pagina 1 plangere (Epoch Times)

Pagina 2 plangere (Epoch Times)
Pagina 2 plangere (Epoch Times)

Pagina 3 plangere (Epoch Times)
Pagina 3 plangere (Epoch Times)

Pagina 4 plangere (Epoch Times)
Pagina 4 plangere (Epoch Times)

Pagina 4 plangere (Epoch Times)
Pagina 4 plangere (Epoch Times)

Raport (Epoch Times)
Raport (Epoch Times)

 (Epoch Times)
(Epoch Times)

 (Epoch Times)
(Epoch Times)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor