Jaful de la ANRP. Şeful instituţiei se plânge de colaborarea dintre executori şi rechinii imobiliari

Preşedintele ANRP, George Băeşu
Preşedintele ANRP, George Băeşu (anrp.gov.ro)

Situaţie incredibilă la Asociaţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP). Instituţia care ar trebui să le înapoieze proprietăţile celor deposedaţi de comunişti se luptă să recupereze sume colosale încasate ilegal de cei care s-au dat falşi proprietari, ajutaţi la rândul lor de executorii judecătoreşti. În ciuda faptului că autoritatea beneficiază de decizii de la instanţe, lupta nu este una deloc uşoară, scrie evz.ro.

De vină ar fi chiar executorii, care au colaborat cu rechinii imobiliari pentru a înşela ANRP, susţine şeful instituţiei, George Băeşu, care dezvăluie că unii au obţinut mai multe despăgubiri în baza unor retrocedări ilegale, alţii au primit despăgubiri supraevaluate - cum este cazul prezentat de procurorii DNA în dosarul în care este implicată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, - iar alţii au luat bani fără a avea acte care să dovedească că sunt într-adevăr foşti proprietari.

"Avem oameni care şi-au luat banii de două ori în 2014 şi asta doar datorită executorilor judecătoreşti. Avem oameni care şi-au încasat banii în două dosare de executare cu doi judecători executori diferiţi. Avem oameni care au pierdut în instanţă, care au renunţat la executarea silită (a ANRP - n.r.), iar executorul a folosit banii aceia pentru a rezolva un alt dosar de executare (al aceleiaşi persoane n.red). Nouă nu ne-a zis nici executorul şi nici partea care a luat banii şi am ajuns ca, atunci când am avut bani, să îl mai plătim o dată. Iar acum trebuie să recuperăm banii", a declarat George Băeşu pentru publicaţia citată.

"Jaful de la ANRP" este acum ţinut la secret, după ce s-a emis o lege care a făcut posibil ca dosarele să fie secretizate, la fel ca şi cuantumul despăgubirilor şi cine sunt beneficiarii.

Pentru a citi continuarea articolului intraţi pe evz.ro aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.