Jaabari, un militant urmărit atât de forţele israeliene cât şi de cele palestiniene
alte articole
Ahmad Jaabari, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, braţul armat al Hamas, ucis de raidurile israeliene, a fost urmărit întreaga viaţă atât de forţele de securitate israeliene cât şi de cele palestiniene. Născut într-un cartier sărac din Gaza, în 1960, el a studiat Istoria la Universitatea Islamică iar la 22 de ani Israelul l-a condamnat la închisoare pentru militanţă în organizaţia palestiniană Al Fatah, considerată atunci teroristă, notează joi ziarul El Pais.
Timp de 13 ani cât a stat la închisoare, el a intrat în contact cu figuri marcante ale mişcării islamiste, precum Abdelaziz Rantisi sau Salah Shehade, încarceraţi şi ei pentru activism în prima Intifadă. O relaţie care avea să se transforme în prietenie şi chiar în rudenie după ce Jaabari s-a căsătorit cu fiica lui Shehade, unul din precursorii braţului militar al mişcării fundamentaliste. Şi socrul a fost victima unui 'asasinat selectiv' în iulie 2002, când a fost ucis de o bombă cu o tonă de explozibil în care şi-au pierdut viaţa soţia şi alţi 15 civili majoritatea copii, nu ca Jaabari cu o rachetă dirijată prin laser.
După ce a rupt legăturile cu Al Fatah trecând de partea Hamas, Jaabari a fost din nou închis în 1998 fiind acuzat de participare la acţiuni armate, însă de data aceasta de Serviciul Securităţii Preventive al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP). După ce a stat un an într-o închisoare a ANP, el s-a alăturat braţului militar al Hamas.
Au fost ani de intensă activitate clandestină care în timpul celei de-a doua Intifade au culminat cu numirea sa în postul de comandant al Brigăzilor Ezzedin al-Qassam. Predecesorul lui în funcţie, Mohamed Deif, îşi pierduse un ochi într-o tentativă eşuată de 'asasinat selectiv' al israelienilor. Însuşi Yaabari fusese ţinta forţelor aeriene israeliene care încercaseră să-l asasineze într-o operaţiune similară, dar nu reuşiseră să-l ucidă decât pe fiul, pe fratele şi pe verii săi.
Şefii braţului politic al mişcării îi atribuie lui Jaabari profesionalizarea forţelor Hamas, după un model similar celui al organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, deşi nu cu aceleaşi sisteme de armament şi nici cu sprijinul logistic şi financiar pe care aceasta îl primeşte de la Iran şi Siria. De fapt, se consideră că el este strategul care a pregătit minuţios lovitura de stat din iunie de 2007, când Hamas a preluat controlul asupra fâşiei Gaza.
Şi chiar dacă nu a participat direct la planificarea şi executarea răpirii soldatului israelian Gilad Shalit, în iunie 2006 (o operaţiune care a fost condusă de Comitetele Rezistenţei Populare pentru a răzbuna asasinarea liderului lor, Jamal Abu Samhadana), el a fost cel care a pus la punct sistemul operativ de sechestrare a lui Shalit, transferându-l constant în diferite ascunzători şi a intermediat cu israelienii schimbarea lui cu cea a o mie de deţinuţi palestinieni în octombrie 2011.
A fost atât de mare implicarea personală a lui Jaabari în ţinerea ca ostatic a lui Shalit încât în ziua în care acesta a fost predat negociatorilor egipteni la punctul de trecere a frontierei din Rafah, la 18 octombrie 2011, el a făcut chiar act de prezenţă, într-una din rarele sale apariţii în care s-a lăsat văzut în public.