J.O. Rio 2016 sunt "cele mai dificile din istorie", declară John Coates, vicepreşedinte CIO

Australianul John Coates, preşedintele Consiliului internaţional de arbitraj în materie de sport. (Gareth Cattermole / Getty Images)
Mioara Stoica
13.08.2016

Haos în pregătiri, decizii luate în ultimul moment, destabilizare politică şi locuri goale... Acesta este comentariul făcut de John Coates, vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) pentru Jocurile de la Rio, într-un interviu acordat joi, 11 august, pentru BBC.

Managerul a declarat că situaţia politică şi economică din Brazilia face ca această Olimpiadă să fie una dintre "cele mai dificile din istorie". Competiţia sportivă are loc în mijlocul unei crize economice încă în curs de desfăşurare şi un proces de punere sub acuzare a Dilmei Rousseff, suspendată din luna mai din funcţia supremă în stat, iar guvernul interimar al lui Michel Temer este marcat de o tranziţie turbulentă.

Au existat, de asemenea, mai multe proteste pe parcursul torţei olimpice. Mai mult de un protestatar a încercat să o stingă, solicitând ca investiţiile să fie efectuate în alte domenii, nu în Olimpiadă.

"Acum şapte ani, când Brazilia a fost selectată ca loc de desfăşurare a Olimpiadelor, era pe cale să intre în primele cinci dintre cele mai mari PIB-uri mondiale. Acum, se află pe locul 74 şi între timp a avut loc şi o luptă politică internă", a declarat Coates.

De fapt, PIB-ul brazilian este pe locul nouă dintre cele mai mari din lume, în conformitate cu clasificarea Băncii Mondiale actualizată la sfârşitul lunii iulie. Nu este clar dacă Coates a fost ironic în comparaţie sau a confundat PIB–ul cu PIB-ul pe cap de locuitor, care în Brazilia, este poziţionat chiar deasupra poziţiei 70, potrivit aceleiaşi surse.

În conformitate cu executivul australian, a existat o lipsă de comunicare între diferite agenţii guvernamentale, iar dacă nu ar fi fost pentru susţinerea primarului de la Rio, Eduardo Paes, jocurile nu ar fi avut loc.

Scaune goale

Coates, de asemenea, a spus că a fost dezamăgit de eşecul promisiunii că intrările care nu s-ar fi vândut ar fi fost distribuite în rândul comunităţilor defavorizate şi a copiilor.

"Cine ştie dacă (Olimpiadele) nu ar fi fost mai animate. Am crezut că biletele vor fi împărţite săracilor şi şcolarilor, dar nu am văzut acest lucru în timpul competiţiilor, fapt care constituie o mare dezamăgire".

Mai multe tipuri de scenarii au arătat scaune goale în timpul competiţiilor, exact ca în timpul Olimpiadelor din Londra în 2012. Multe dintre intrări, în general cele mai scumpe, nu au fost vândute şi multe altele au fost date sponsorilor şi au rămas neutilizate.

Coates, de asemenea, a declarat că Comitetul Internaţional Olimpic se confruntă cu probleme în fiecare zi la Rio, citând cazul unui atlet de rugby din Noua Zeelandă.

"Am avut o problemă teribilă cu Sonny Bill Williams, care a fost rănit ieri şi şoferul de pe ambulanţă nu ştia unde se afla spitalul", a spus el.

În ciuda acestor probleme, Coates a declarat că CIO nu regretă hotărârea de a organiza Jocurile, pentru prima dată, în America de Sud.

"Suntem mulţumiţi de decizia de a aduce Jocurile în America de Sud. Este important să se răspândească Jocurile, chiar dacă a fost mai dificil decât ne-am aşteptat".

Pregătirea Jocurilor Olimpice

Vicepreşedintele CIO a declarat în urmă cu doi ani, că pregătirile pentru Rio 2016 erau "cele mai rele", pe care le-a văzut până în acest moment.

"Cred că situaţia este mai rea decât la Atena (2004). Până în prezent, pregătirile din capitala Greciei fuseseră cele mai rele din istorie", a declarat el în acel moment.

Oficialul a declarat, în aprilie 2014, că situaţia era critică şi că CIO trebuia să ia măsuri "fără precedent", pentru a se asigura că se va desfăşura competiţia. Coates, care a fost şeful comitetului de organizare a Olimpiadei de la Sydney 2000, a retractat după puţin timp.

Două zile mai târziu, a spus într-o declaraţie că Rio va fi gazda unor "Olimpiade excelente". Aparent, gestul său a făcut parte dintr-o strategie internă a CIO, pentru a reduce disconfortul care ar fi existat cu organizatorii locali din Brazilia, conform BBC

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor