Ivan: Nu s-a întâmplat niciodată ca un eurodeputat să invoce art. 7 împotriva statului din care vine

Europarlamentarul Monica Macovei (DIETER NAGL/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.07.2012

Monica Macovei a adus „un atac fără precedent la adresa României şi a intereselor naţionale”, a declarat luni Cătălin Ivan, liderul de grup al eurodeputaţilor PSD, potrivit căruia „nu s-a întâmplat niciodată ca un eurodeputat să invoce art. 7 împotriva statului pe care îl reprezintă”.

„Când un oficial al statului român spune că trebuie invocat articolul 7 şi România să îşi piardă dreptul de vot în Consiliu, iar fondurile europene pentru România trebuie suspendate, este vorba de un atac fără precedent la adresa României şi a intereselor naţionale, prin urmare nu poate să nu rămână nepedepsit”, a declarat Cătălin Ivan.
El a adăugat că „nu există un precedent, nu s-a întâmplat niciodată ca un eurodeputat să invoce art. 7 împotriva statului pe care îl reprezintă, sunt şocaţi şi cei de la Bruxelles”.

În această situaţie, liderul de grup al eurodeputaţilor PSD a anunţat că luni va înainta o scrisoare preşedintelui PE, „în care cerem o achetă şi invocăm chiar articolul 1 din Codul de conduită al europarlamentarilor”. „Cerem ca Monica Macovei să îşi piardă mandatul de eurodeputat întrucât a dezinformat şi a dus în eroare lideri politici din PE. (...) Nu există un precedent, nu s-a întâmplat niciodată ca un eurodeputat să invoce art. 7 împotriva statului pe care îl reprezintă”, a explicat Ivan.

Întrebat cum îşi poate pierde mandatul un eurodeputat, Cătălin Ivan a explicat că preşedintele PE poate propune preşedinţilor grupurilor politice o anumită sancţiune, iar cea maximă, pe care PSD o cere în cazul Macovei este ”pierderea mandatului pentru grave prejudicii aduse PE”.

De asemenea , PSD solicită şi o comisie de anchetă în Parlamentul naţional în cazul eurodeputatului PDL, fiind posibilă chiar depunerea unei plângeri penale, a mai spus Ivan. În context, Ivan a adăugat că „preşedintele grupului PPE din Parlamentul European declara la Strasbourg, de faţă cu eurodeputaţi români, că habar nu are care e situaţia din România, dar îşi face şi el datoria”. Potrivit liderului PSD, „colegii PDL-ului din PE îşi permit să atace România şi să jignească o naţiune întreagă din nişte mail-uri trimise de Monica Macovei şi din nişte articole plasate ici-colo”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor