Iurie Leancă: Guvernul va ajuta moldovenii din diasporă, mai ales pe copii, să-şi menţină identitatea

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la închiderea ediţiei a şasea a Congresului Diasporei, desfăşurat în Republica Moldova în perioada 1-3 septembrie, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului, scrie Moldpres. Rezultatul Congresului constă în elaborarea unui Plan comun de acţiuni „Diaspora-Guvern”, care are două obiective majore: asigurarea drepturilor conaţionalilor noştri în ţările în care locuiesc şi implicarea lor în dezvoltarea Republicii Moldova.
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)
Ana Chitoroagă
04.09.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la închiderea ediţiei a şasea a Congresului Diasporei, desfăşurat în Republica Moldova în perioada 1-3 septembrie. Rezultatul Congresului constă în elaborarea unui Plan comun de acţiuni „Diaspora-Guvern”, care are două obiective majore: asigurarea drepturilor conaţionalilor noştri în ţările în care locuiesc şi implicarea lor în dezvoltarea Republicii Moldova.

Iurie Leancă a menţionat că Guvernul va ajuta moldovenii din diasporă, mai ales pe copii, să-şi menţină identitatea. Alte obiective notate de Prim-ministru sunt perfecţionarea serviciilor consulare şi de protecţie socială şi punerea în aplicare a unor programe care ar contribui la atragerea, în ţară, a moldovenilor care muncesc peste hotare.

Premierul i-a îndemnat să participe cu proiecte concrete la primul Forum de Afaceri al Diasporei, care va întruni 120 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din ţară şi din străinătate, originari din Moldova.

Planul comun de acţiuni „Diaspora-Guvern” a fost elaborat în baza celor nouă ateliere desfăşurate în cadrul Congresului şi este, deocamdată, la nivel de proiect.

Obiectivele planului sunt asigurarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, facilitarea procesului de obţinere şi recunoaştere a actelor de stare civilă şi alte tipuri de documente, facilitarea dreptului la educaţie de calitate pentru toţi copiii moldoveni, indiferent de locul de reşedinţă, păstrarea identităţii naţionale şi promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, susţinerea parcursului european al ţării, precum şi creşterea gradului de implicare a diasporei în dezvoltarea ţării.

Documentul va fi definitivat de către reprezentanţii ministerelor şi ai asociaţiilor din diasporă.

La Congresul Diasporei, ediţia 2014, au participat peste 145 de conaţionali din 28 de ţări, aceştia fiind lideri ai asociaţiilor, reprezentanţi ai grupurilor de iniţiativă ale diasporei, delegaţi independenţi, cetăţeni reîntorşi, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, responsabili de diasporă, şi ai organizaţiilor internaţionale. Evenimentul a fost organizat de Biroul Relaţii cu Diaspora. Următorul Congres va avea loc peste doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor