Italia: Planul premierului Enrico Letta de a construi un centru islamic pe Canal Grande provoacă mânia veneţienilor

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (KARIM JAAFAR / AFP / Getty Images)

Veneţienii sunt furioşi pe planurile premierului Enrico Letta de a construi un centru islamic pe Canal Grande şi susţin că banii ar trebui cheltuiţi pentru a salva oraşul de la scufundarea în noroi, relatează Daily Mail.

Nemulţumirile au apărut după ce premierul Enrico Letta a anunţat planurile de a construi un muzeu şi un centru de studii islamice în cadrul unei întrevederi cu emirul Qatarului.

Letta, aflat în Orientul Mijlociu pentru a atrage investiţii pentru industriile de stat italiene aflate în dificultate, a declarat că 's-a luat angajamentul de a explora posibilitatea de a construi un muzeu islamic în Veneţia pe Canal Grande'.

Centrul ar urma să fie găzduit într-unul dintre cele mai frumoase puncte de observaţie din Veneţia - Palazzo della Pescheria -, situat pe Canal Grande în dreptul podului Rialto.

Ideea s-a lovit însă imediat de o rezistenţă acerbă din partea locuitorilor, care au declarat că banii ar fi mai bine cheltuiţi dacă ar fi folosiţi pentru a salva Veneţia de la scufundarea în noroi. În prezent, o treime din oraş, inclusiv Piaţa San Marco, se află sub apă, după o serie de ploi care a afectat toată Italia.

Guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, s-a declarat 'surprins că Letta are bani de aruncat' pe muzeul islamic, în condiţiile în care Veneţia este în pericol constant de a se prăbuşi în mare.

Cu toate acestea, primarul Veneţiei, Giorgio Orsoni, şi-a declarat sprijinul pentru proiect, explicând că aducerea 'unor mari instituţii culturale de interes internaţional' la Veneţia contribuie la atragerea de noi surse de venituri, pentru a reduce dependenţa oraşului de turismul de masă.

'Colaborăm strâns, de luni de zile, cu Emiratele Arabe Unite şi cu Dubaiul, care sunt interesaţi de realizarea muzeului şi gata să-l finanţeze', a subliniat primarul.

Potrivit acestuia, dincolo de găzduirea de colecţii şi de expoziţii de artă islamică, instituţia urmează să se transforme într-un adevărat centru cultural care oferă întâlniri, cursuri şi conferinţe vizitatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe