Rezultatul alegerilor elene oferă un sentiment de uşurare pentru Europa

Noul lider al partidului elen Noua Democraţie, Antonis Samaras, a declarat duminică seara o victorie pentru toată Europa, după ce a fost clar că partidul său pro-austeritate a câştigat alegerile extrem de tensionate.
Liderul Partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras (C), la o conferinţă de presă la Zappion, centrul Atenei, după rezultatele parţiale de pe 17 iunie, care l-au declarat învingător (Andreas Solaro / AFP / GettyImages)
Aron Lamm
18.06.2012

Noul lider al partidului elen Noua Democraţie, Antonis Samaras, a declarat duminică seara o victorie pentru toată Europa, după ce a fost clar că partidul său pro-austeritate a câştigat alegerile extrem de tensionate.

În aşteptarea rezultatelor oficiale, Noua Democraţie a câştigat aproape 30 la sută din votul popular. Rezultatul nefiind favorabil pentru Alexis Tsipras, liderul Coaliţiei Radicaliştilor de Stânga, sau SYRIZA, care a fost pe picior de egalitate cu partidul Noua Democraţie în sondaje, şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că partidul său doreşte să formeze o opoziţie puternică. SYRIZA a ocupat locul al doilea, cu doar 27 la sută.

Acum vor începe negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie, dar acest lucru se poate dovedi complicat. Cel de-al treilea partid ca mărime, partidul socialist PASOK, a declarat că se va alătura doar unei coaliţii care include SYRIZA. PASOK, care până la alegerile din mai a fost întotdeauna, alături de Noua Democraţie, unul din cele două partide majore din Grecia, a acumulat 12,3 la sută din voturi.

Al patrulea partid ca mărime, Grecii Independenţi de dreapta, au făcut anumite declaraţii în care au susţinut că ar dori să sprijine un guvern ce condamnă acordurile europene de salvare, ceea ce ar exclude Noua Democraţie.

Acest lucru înseamnă că un al treilea tur de alegeri este încă o posibilitate reală. După alegerile de pe 6 mai, formarea unei coaliţii prin orice combinaţie a celor şapte partide din parlament s-a dovedit a fi imposibilă, ceea ce a dus la alegerile de duminică, la mai puţin de şase săptămâni.

Presiunea pentru a forma un guvern şi de a evita un rezultat extrem de nepopular în Grecia şi la nivel internaţional cade acum asupra partidului Noua Democraţie.

Belaras Periklis, în vârstă de 32 de ani, care locuieşte în satul Limni pe insula Eubeea, speră că partidele vor fi responsabile şi dispuse să facă un compromis în scopul formării unei coaliţii. "Încă un tur de alegeri nu reprezintă cea mai bună cale pentru Grecia", a afirmat el.

Conducerea Uniunii Europene a salutat alegătorii greci, care se confruntă cu sacrificii pentru a-şi construi economia şi a încurajat politicienii să se unească repede.

"Suntem plini de speranţă că rezultatele alegerilor vor permite formarea rapidă a unui guvern", au afirmat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, într-o declaraţie comună.

Declaraţia lor scurtă a menţionat importanţa menţinerii termenilor celui de-al doilea acord de salvare.

Secretarul de presă al Casei Albe a trimis un mesaj similar, exprimând sentimente asemănătoare, şi a reiterat interesul preşedintelui Obama ca Grecia să rămână în zona euro.

Dacă Noua Democraţie reuşeşte să formeze o coaliţie în această rundă, ceea ce nu a reuşit să facă după alegerile de pe 6 mai, acest lucru ar însemna că restul Europei a primit rezultatul aşteptat.

Alegătorii greci au fost conştienţi de importanţa internaţională a acestor alegeri. Patronul George Tsampanis, tot din Limni, a numit alegerile unele dintre cele mai importante din istoria ţării.

"Ştiu că toată lumea urmăreşte ştirile despre Grecia şi am înţeles neliniştea lor", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor