Italia: Lunga vară fierbinte a lui Mario Monti, preocupat de situaţia economică şi de incendii (presă)

Pauza de vară a parlamentului de la Roma, care a început miercuri şi va dura până pe 6 septembrie, problemele nerezolvate ale economiei italiene şi incendiile cauzate de caniculă în întreaga Italie, se află joi în prim plan pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti.
Premierul italian, Mario Monti. (DANI POZO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.08.2012

Pauza de vară a parlamentului de la Roma, care a început miercuri şi va dura până pe 6 septembrie, problemele nerezolvate ale economiei italiene şi incendiile cauzate de caniculă în întreaga Italie, se află joi în prim plan pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.

'Un plan pentru reducerea datoriilor, Monti studiază campania de toamnă', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre îngrijorarea premierului italian pentru situaţia datoriilor publice italiene, de 1.960 de miliarde de euro, 123,4% în raport cu PIB, şi care se gândeşte deja la un plan de reducere a acestora şi la primele măsuri care vor trebui să fie luate de guvern la reluarea lucrărilor parlamentului, la începutul lunii septembrie. Este necesară reducerea drastică a datoriilor publice şi găsirea unor noi resurse financiare în vederea creşterii economice, pentru a opri recesiunea. Monti este conştient de situaţia economică, de faptul că Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei este de minus 2,5% pe an şi că producţia industrială a scăzut cu 7% în ultimul an, şi studiază o 'campanie de toamnă' pentru a pune la punct primele intervenţii urgente, printre care vânzarea imobilelor statului.

Monti ştie că va fi dificil de realizat echilibrul bugetului statului, programat în 2013, şi are intenţia să ia măsuri extraordinare în vederea reducerii datoriilor publice, respectând acordurile europene. Prima misiune a lui Monti, deci, în luna septembrie, este aceea de a reduce datoriile 'monstruoase' ale Italiei, pe baza unui plan concret, concordat cu liderii partidelor care susţin actualul executiv, Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, Partidul Libertăţii (PDL), de dreapta, şi Uniunea de Centru.

Printre măsurile studiate de Monti se numără şi o reducere a finanţărilor publice faţă de partide şi sindicate, cu scopul de a evita, la toamnă, creşterea TVA-ului de la 21 la 23% şi o nouă taxă, aceea pe marile patrimonii, anunţă cotidianul roman menţionat.

'Italia: incendii în toată ţara', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie despre incendiile şi seceta care au lovit numeroase regiuni italiene, din cauza caniculei, în special regiunile din sudul ţării, Puglia şi Sicilia, dar şi Toscana şi Emilia Romagna, în centrul Peninsulei. Pe insula Ischia, din regiunea Campania(centru-sud), un incendiu care a izbucnit miercuri a dus la evacuarea mai multor locuinţe. În întreaga Italie, incendiile au fost 158 în ultimele 48 de ore, două persoane au murit din această cauză în regiunea Emilia Romagna(centru), iar la Roma situaţia este dificilă.

În capitala Italiei, pompierii şi echipele de la Protecţia civilă au înfruntat miercuri incendii izbucnite în mai multe cartiere, printre care Torrevecchia şi Monte Sacro, semnalează principalul cotidian milanez.

'Italia în flăcări, de la nord la sud', titrează La Stampa din Torino, care scrie despre cele două victime din Emilia Romagna, despre un piroman arestat miercuri la Tivoli, lângă Roma, în timp ce se pregătea să incendieze o pădure, 'înarmat' cu benzină şi brichetă, şi despre canicula care a lovit sudul Italiei şi care a cauzat aceste incendii. Joi se prevăd temperaturi de peste 40 de grade Celsius în 13 oraşe, printre care Bologna, Florenţa, Napoli, Palermo, Reggio Calabria şi Roma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale