Italia anului 2014, potrivit premierului Enrico Letta (revista presei)

Premierul italian Enrico Letta 'salută' anul 2013 şi promite un 2014 dedicat reformelor, creării de noi locuri de muncă, reducerii impozitelor şi ieşirii 'lente dar graduale' a ţării din actuala perioadă de criză economică, informează marţi presa din Peninsulă.
Premierul italian Enrico Letta. (VINCENZO PINTO,VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.12.2013

Premierul italian Enrico Letta 'salută' anul 2013 şi promite un 2014 dedicat reformelor, creării de noi locuri de muncă, reducerii impozitelor şi ieşirii 'lente dar graduale' a ţării din actuala perioadă de criză economică, informează marţi presa din Peninsulă.

'Modernitatea lui Letta', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că şeful guvernului italian, în cursul tradiţionalei conferinţe de presă de la sfârşitul anului, ţinută luni, a promis că Italia va reuşi să depăşească actualul moment de criză şi că anul 2014 va fi unul al schimbării, atât în domeniul economic, cât şi în cel al reformelor.

Enrico Letta (moderat de centru-stânga) a trasat 'un bilanţ pozitiv' al perioadei de când se află în fruntea guvernului (opt luni), afirmând că 'în pofida tensiunilor politice care continuă să existe', anul 2014 va aduce reformele constituţionale şi instituţionale de care Italia are nevoie şi va îmbunătăţi performanţele economice ale ţării, precizează principalul cotidian roman.

Şeful guvernului de la Roma a mai declarat că 2013 va rămâne în istoria Republicii Italiene ca fiind 'anul schimbării de generaţie în politică', puterea fiind preluată de generaţia celor 'care au în jur de 40 de ani', după mai multe decenii în care ţara a fost guvernată de 'politicieni care aveau 60 sau 70 de ani'.

'O schimbare de care ţara avea nevoie', a precizat Letta, în vârstă de 47 de ani, devenit al treilea cel mai tânăr prim-ministru din istoria Italiei, comentează publicaţia amintită.

Generaţia tinerilor politicieni italieni 'nu mai are niciun alibi şi deci nu poate da faliment', a mai spus Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), referindu-se la 'pactul de guvern' pe care are intenţia să îl semneze în 2014 cu Matteo Renzi (38 de ani), noul secretar general al Partidului Democrat, şi cu actualul vicepremier, Angelino Alfano (43 de ani), lider al formaţiunii politice Noul Centru-Dreapta (NCD). Un adevărat 'manifest politic al noilor lideri care au în jur de 40 de ani' şi care promit 'o nouă Italie', comentează La Repubblica.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă că, în privinţa reformelor instituţionale prevăzute pentru anul viitor, Letta a evocat o nouă lege electorală, care 'va fi aprobată înainte de luna mai a anului 2014, când se vor desfăşura alegerile pentru Parlamentul european', precum şi modificarea actualului sistem bicameral, 'pentru care vor fi organizate referendumuri locale'.

De asemenea, şeful guvernului de la Roma a anunţat că executivul său se va concentra pe crearea de noi locuri de muncă pentru tineri şi pe scăderea impozitelor pentru cetăţenii italieni, supuşi la o presiune fiscală 'fără precedent'. Dacă va continua să beneficieze de 'stabilitate politică', a mai declarat Letta, Italia va reuşi în 2014 să îşi redreseze economia şi să reînceapă să crească, observă principalul cotidian milanez.

Dar, pentru a putea realiza aceste obiective, guvernul italian 'are nevoie de colaborare din partea tuturor opoziţiilor'. Iată de ce, Letta i-a cerut fostului premier Silvio Berlusconi (care a fost exclus din Senatul de la Roma la sfârşitul lunii noiembrie, în urma condamnării sale definitive la un an de închisoare pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, n.r.), lider al partidului de dreapta Forza Italia, să colaboreze în vederea realizării reformelor instituţionale, notează publicaţia amintită.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că Enrico Letta a promis alte măsuri pe care executivul său le va lua în cursul anului 2014, printre care o normă pentru a facilita obţinerea cetăţeniei italiene pentru fiii imigranţilor născuţi în Italia şi o nouă lege asupra imigraţiei, ce va înlocui actuala Lege Bossi-Fini, care consideră imigraţia clandestină 'un delict', o lege care 'nu este demnă de o ţară civilizată', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor