Istoria Românilor revine în programa şcolară din Republica Moldova
Începând cu anul de învăţământ 2012-2013 , disciplina ”Istorie” va fi înlocuită cu “Istoria Românilor şi Universală” în programa şcolilor din Republica Moldova, relatează publicaţia Timpul.
Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei, în urma votului Grupului de lucru privind educaţia istorică în învăţământul preuniversitar din Republica Moldova.
În august anul trecut, ministrul moldovean al educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a anunţat că elevii din Republica Moldova nu vor mai studia disciplina "Istoria românilor", întrucât s-a decis cumularea programei de la disciplina Istoria românilor cu cea de la Istorie universală.
În 2010 a fost elaborată concepţia educaţiei istorice. În baza acelei concepţii a fost elaborată programa şcolară la disciplina "Istoria". "Aceste modificări în programa şcolară sunt în strictă concordanţă cu standardele europene şi punctul de vedere al organismelor internaţionale. Manualele, de asemenea, se vor numi manuale de Istorie", a explicat atunci ministrul Mihai Şleahtiţchi, citat de UNIMEDIA.
Ministrul moldovean al educaţiei a precizat că disciplina Istoria va avea trei componente – istoria universală (50%), istoria naţională (45%), istoria locală sau regională, adică istoria localităţii unde e situată şcoala respectivă ( 5%).
"În acest an de studii, 2011-2012 vor fi trei manuale de istorie: pentru clasa a V-a, pentru clasa a X-a şi pentru clasa a XII-a. Manualul de Istorie a românilor va fi oferit opţional şi va fi recomandat de către profesori în anumite situaţii, pe anumite segmente. Noi cu plăcere acceptăm orice alt manual, care ar putea servi drept sursă suplimentară", a precizat Şleahtiţchi.
Guvernarea comunistă a promovat constant excluderea istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, ceea ce a provocat protestele elevilor şi istoricilor. În septembrie 2006, guvernul comunist de la Chişinău a decis înlocuirea manualelor de istorie din Republica Moldova cu cele de "Istorie integrată".
În 2009, Istoria românilor a revenit în şcolile din Republica Moldova.
În iunie 2011, secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat la Chişinău că Guvernul României va sprijini financiar reeditarea manualelor de istorie din Republica Moldova. Oficialul român a afirmat că a existat o solicitare din partea Guvernului de la Chişinău pentru a oferi sprijin pentru editarea manualelor de istorie.
"Pentru noi este o dezamăgire decizia Chişinăului. Aşa o interpretăm politic. Este greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât acum doi ani au fost solicitate cărţi de istoria românilor", a spus preşedintele Băsescu, citat de Unimedia. "Anul acesta am predat cele 450.000 de manuale de istorie a românilor şi tocmai anul aceasta se scoate din programă istoria românilor", a comentat preşedintele Traian Băsescu decizia autorităţilor de la Chişinău.
"Dar am înţeles că istoria românilor rămâne în interiorul noilor cărţi. Oricum, nu ne vom supăra pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la învăţarea istoriei românilor. Dar o să ţinem minte", a adăugat preşedintele în aplauzelor tinerilor români din afara graniţei, reuniţi în tabăra de la Sulina. "Cu sau fără 'Istoria românilor' la Chişinău, noi ne bucurăm că veniţi să studiaţi, să locuiţi şi să munciţi în România. Aceasta mă face să vă respect foarte mult", le-a mai spus şeful statului.
În replică, premierul Vlad Filat a declarat că, dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi fost informat "corect, şi nu tendenţios" cu privire la Istoria Românilor, nu ar fi avut o reacţie critică în legătură cu decizia autiorităţilor de la Chişinău de a comasa istoria într-un singur obiect de studiu.