Israelul recunoaşte: Un elicopter de-al armatei sale a ucis israelieni prezenţi la Festivalul de Muzică "Nova"

Israelul recunoaşte că a ucis cetăţeni israelieni participanţi la Festivalul de Muzică Nova
Israelul recunoaşte că a ucis cetăţeni israelieni participanţi la Festivalul de Muzică Nova (Youtube - screenshot)

O anchetă a poliţiei israeliene privind atacul Hamas asupra festivalului de muzică "Nova", desfăşurat la 7 octombrie în apropierea graniţei cu Gaza, a dezvăluit că un elicopter de atac israelian a ucis o parte dintre participanţi, a relatat sâmbătă Haaretz, potrivit The Cradle.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, o anchetă privind incidentul a arătat că un elicopter de luptă israelian care a sosit la faţa locului de la baza Ramat David a tras asupra luptătorilor Hamas şi a altor palestinieni care au trecut gardul de la graniţa din Gaza în Israel, dar a tras şi asupra unora dintre israelienii care participau la festivalul de muzică. Potrivit poliţiei, 364 de persoane în total au fost ucise acolo.

Armata israeliană şi serviciile de salvare au susţinut anterior că 260 de israelieni au fost ucişi la festival, toţi de către Hamas şi palestinieni într-un masacru deliberat. Dar aceasta este prima recunoaştere a faptului că forţele israeliene i-au ucis pe unii dintre ei.

Rapoarte anterioare din mass-media israeliană au arătat că forţele israeliene au ucis civili israelieni în Be'eri, o aşezare situată, de asemenea, în apropierea frontierei cu Gaza. În acel caz, luptătorii Hamas ţineau israelieni captivi în case. Când a sosit, armata israeliană a deschis focul, inclusiv cu obuze de tanc, ucigând atât israelienii captivi, cât şi luptătorii Hamas.

Trei dintre cei ucişi în Be'eri de focul tancurilor israeliene au fost Liel Hezroni, în vârstă de 12 ani, fratele ei Yanai şi mătuşa lor Ayla. Radiodifuzorul israelian Kan a relatat că rudele lui Liel au ţinut o ceremonie de adio pentru ea, în loc de o ceremonie de înmormântare, deoarece corpul ei nu a putut fi recuperat din casa care s-a prăbuşit peste ea şi alţi prizonieri Hamas după ce un tanc israelian a tras două obuze în ea.

Un caz similar a avut loc în Sderot, unde luptătorii Hamas au preluat controlul asupra secţiei de poliţie locale şi îi ţineau prizonieri înăuntru pe poliţiştii israelieni. Atât luptătorii Hamas, cât şi poliţiştii israelieni au fost ucişi atunci când armata israeliană a tras obuze de tanc asupra secţiei de poliţie, omorându-i pe toţi. Forţele israeliene au distrus apoi secţia cu buldozerul.

Prin urmare, nu este clar câţi dintre israelienii care au murit la 7 octombrie au fost ucişi de Hamas, ai cărei luptători încercau să ia cât mai mulţi israelieni, atât soldaţi, cât şi civili, în captivitate în Gaza, şi câţi au fost ucişi de forţele israeliene care au refuzat să negocieze eliberarea prizonierilor.

Israelul a afirmat iniţial că Hamas şi palestinienii au ucis 1.400 de israelieni la 7 octombrie, inclusiv soldaţi, poliţişti şi civili, dar ulterior a revizuit numărul la 1.200. Purtătorul de cuvânt israelian Mark Regev a recunoscut că 200 dintre presupusele victime erau luptători Hamas sau palestinieni ale căror corpuri au fost arse atât de rău încât autorităţile israeliene nu le-au putut identifica iniţial şi au presupus că erau israelieni.

"Iniţial, în atacul atroce al Hamas asupra poporului nostru din 7 octombrie, am spus că numărul victimelor se ridică la 1.400, iar acum am revizuit această cifră la 1.200, deoarece am înţeles că am supraestimat, că am făcut o greşeală. Au existat de fapt cadavre care erau atât de arse încât am crezut că sunt ale noastre, în cele din urmă se pare că erau terorişti Hamas", a declarat acesta într-un interviu acordat vineri postului MSNBC.

În ceea ce priveşte festivalul "Nova", Haaretz a relatat, de asemenea, că "există o evaluare din ce în ce mai mare în cadrul instituţiilor de securitate că teroriştii care au comis masacrul din 7 octombrie nu ştiau dinainte despre festivalul "Nova" organizat în apropierea kibbutzului Re'im şi au decis să vină în acel loc după ce au descoperit că acolo avea loc un eveniment de masă".

Luptătorii Hamas intenţionaseră iniţial să atace aşezările din apropiere, în ceea ce este cunoscut sub numele de plicul Gaza.

Potrivit Haaretz, oficiali de securitate de rang înalt estimează că Hamas a aflat despre existenţa petrecerii cu ajutorul dronelor şi şi-a direcţionat luptătorii spre locaţie folosind sistemul de comunicaţii al acestora. Într-o înregistrare video de pe o cameră de corp a unui luptător Hamas "se aude cum acesta îi cere unui israelian capturat indicaţii pentru a ajunge la băieţii răi, deşi se afla într-o zonă diferită".

Una dintre constatările care întăresc evaluarea, potrivit poliţiei şi altor oficiali de securitate, este că primii luptători Hamas au ajuns la festivalul "Nova" din direcţia drumului 232 şi nu din direcţia gardului de frontieră din Gaza.