Israelul eliberează doi ostatici în Rafah sub acoperirea unui atac aerian

Lovituri israeliene în Rafah, Fâşia Gaza (YouTube Screenshot)
D.B.
12.02.2024

Israelul a lansat luni dimineaţă o operaţiune a forţelor speciale care a permis eliberarea a doi ostatici israelieni în Rafah, pe fondul unor lovituri aeriene, despre care oficiali locali din domeniul sănătăţii au declarat că au ucis 37 de persoane şi au rănit alte zeci în oraşul din sudul Gaza, transmite Reuters.

O operaţiune comună a Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), a Serviciului de securitate internă al Israelului (Shin Bet) şi a Unităţii Speciale de Poliţie din Rafah i-a eliberat pe Fernando Simon Marman, în vârstă de 60 de ani, şi Louis Hare, 70 de ani, a declarat armata israeliană.

Cei doi bărbaţi au fost răpiţi de Hamas din Kibbutz Nir Yitzhak pe 7 octombrie, a menţionat armata.

"A fost o operaţiune foarte complexă. Am lucrat mult timp la această operaţiune. Am aşteptat condiţiile potrivite", a declarat locotenent-colonel Richard Hecht, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Ostaticii erau ţinuţi la etajul al doilea al unei clădiri care a fost străpunsă cu o încărcătură explozivă în timpul raidului, în care au avut loc schimburi intense de focuri de armă, a declarat Hecht.

"Sunt foarte bucuros să anunţ că în această noapte doi ostatici eliberaţi au ajuns aici, la centrul medical Sheba, cel mai mare spital din Israel. Au fost primiţi în camera noastră de urgenţă, personalul nostru de urgenţă a efectuat examinări iniţiale, iar starea lor este stabilă şi sunt îngrijiţi", a declarat profesorul Arnon Afek, director al Spitalului Sheba.

Armata israeliană a declarat că atacul aerian asupra Rafah a coincis cu raidul pentru a permite extragerea forţelor sale.

Atacurile aeriene au provocat panică generalizată în Rafah, deoarece mulţi oameni dormeau când au început loviturile, au declarat locuitorii contactaţi de Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat. Unii s-au temut că Israelul şi-a început ofensiva terestră în Rafah.

Avioane, tancuri şi nave israeliene au luat parte la atac, două moschei şi mai multe case fiind lovite, potrivit rezidenţilor.

Hamas a afirmat într-o declaraţie că atacul asupra oraşului Rafah este o continuare a "războiului genocidar" şi a încercărilor de strămutare forţată pe care Israelul le-a purtat împotriva poporului palestinian.

Preşedintele american Joe Biden i-a transmis duminică premierului Benjamin Netanyahu că Israelul nu ar trebui să lanseze o operaţiune militară în Rafah fără un plan credibil pentru a asigura siguranţa celor aproximativ 1 milion de persoane care se adăpostesc acolo, a declarat Casa Albă.

Agenţiile umanitare spun că un asalt asupra Rafah ar fi catastrofal. Acesta este ultimul loc relativ sigur dintr-o enclavă devastată de ofensiva militară a Israelului.

Biden şi Netanyahu au discutat aproximativ 45 de minute, la câteva zile după ce preşedintele american a declarat că răspunsul militar al Israelului în Fâşia Gaza a fost "exagerat" şi şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la numărul tot mai mare de morţi în rândul civililor din enclava palestiniană.

Biroul lui Netanyahu a transmis că a ordonat armatei să elaboreze un plan pentru a evacua Rafah şi a distruge patru batalioane Hamas despre care spune că sunt desfăşurate acolo.

Militanţii Hamas au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului şi au răpit cel puţin 250 de persoane în incursiunea lor din 7 octombrie, potrivit bilanţurilor israeliene. Israelul a răspuns cu un atac militar asupra Fâşiei Gaza, care a ucis peste 28.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

"Destui" dintre cei 132 de ostatici israelieni rămaşi în Gaza sunt în viaţă pentru a justifica războiul Israelului în regiune, a declarat Netanyahu într-un interviu difuzat duminică.

Televiziunea Aqsa Television, administrată de Hamas, a citat duminică un oficial de rang înalt al Hamas care a afirmat că orice ofensivă terestră israeliană la Rafah ar "arunca în aer" negocierile privind schimbul de ostatici.

De asemenea, Egiptul a avertizat în legătură cu "consecinţele grave" ale unui potenţial atac militar israelian asupra Rafah, care se află în apropierea graniţei sale.

"Egiptul a făcut apel la necesitatea de a uni toate eforturile internaţionale şi regionale pentru a preveni atacarea oraşului palestinian Rafah", a adăugat Ministerul egiptean de Externe într-un comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor