Israelul dezvăluie lista parţială a cumpărătorilor săi de arme

(photos.com)

Guvernul israelian a dezvăluit lista parţială a principalilor clienţi ai industriei sale de armament, între care figurează SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, Spania şi Kenya, printre alţii. Israelul este o putere mondială în fabricarea şi vânzarea dronelor - dispozitivele aeriene teleghidate - folosite pentru operaţiunile de recunoaştere, dar şi pentru lansarea de rachete, notează vineri ziarul El Pais.

Potrivit executivului, Israelul a vândut doar în anul 2012 armament în valoare de 5,1 miliarde de euro, unor ţări asiatice şi europene. Avocatul Itay Mack a solicitat prin intermediul justiţiei ca guvernul să ofere întreaga informaţie privind exportul de arme - considerată secret de stat sub argumentul protejării securităţii naţionale şi a ţărilor cumpărătoare. Din ordin judecătoresc, Ministerul israelian al Apărării a publicat o listă, deşi parţială, care cuprinde acele ţări care nu sunt deranjate de faptul că se numără printre clienţii companiilor israeliene de armament. Israelul se numără pe plan internaţional printre producătorii celor mai avansate echipamente militare.

În cazul Spaniei nu se cunoaşte volumul exact al importurilor de echipamente militare sau de tehnologie, având în vedere că executivul spaniol nu este obligat să facă publice aceste detalii, notează ziarul El Pais. Totuşi, potrivit surselor Ministerului israelian al Apărării - citate de ziarul spaniol -, contractele încheiate în ultimele decenii, majoritatea cu participarea guvernului israelian, se ridică la circa 300 de milioane de euro, destinate în principal cumpărării de rachete, drone şi echipamente de recunoaştere şi de navigaţie.

Printre principalele echipamente se numără patru aparate teleghidate destinate misiunilor din Afganistan - modelul Searcher MK II-J, cu o marjă de zbor de 300 de kilometri - cumpărate de la firma IAI (Israel Aircraft Industries) - aparate pe care Israelul le foloseşte, din 2006, împotriva miliţiei Hezbollah din Liban. Spania a cumpărat şi 2.600 de rachete antitanc - Spike MR(LR - de la firma Rafael, care are sediul la Haifa, pentru echiparea elicopterelor de luptă Tigre.

De la aceeaşi firmă provin şi tunurile Mini-Samson care s-au instalat pe primele blindate - RG-31 MK 5E - achiziţionate în 2008 pentru misiunile internaţionale. Avioanele de vânătoare Boeing spaniole sunt dotate cu sisteme de recunoaştere tactică şi radare provenite din Israel, care au costat între 15 şi 25 de milioane de euro. Volumul comerţului între firmele particulare spaniole şi cele israeliene în materie de apărare se ridică anual la circa 60 de milioane de euro.

Ziarul israelian Haaretz a fost primul care a informat despre publicarea acestei liste a cumpărătorilor străini. Potrivit directorului ziarului, Aluf Benn, 'Ministerul Apărării vrea să ţină în secret lista completă pentru a evita o dezbatere publică privind caracterul moral al vânzărilor de arme unor regimuri dictatoriale'. Se bănuieşte că lista reală a clienţilor este mai lungă, având în vedere că investigaţiile din anii trecuţi au relevat că Israelul vinde arme şi unor ţări care nu sunt considerate aliate.

În iunie anul trecut un raport al Departamentului pentru Afaceri, Inovaţie şi Competenţe al guvernului britanic dezvăluia că Israelul a vândut timp de mulţi ani arme Egiptului, Pakistanului, Algeriei, Emiratelor Arabe Unite şi Marocului, lucru neconfirmat de autorităţi. ONU are propriul inventar al vânzărilor de arme. Dar Israelul informează doar despre tranzacţiile cu acele ţări care nu sunt deranjate de dezvăluirea numelui lor. Între 1992 şi 2009, perioada la care fac referire aceste date, Israelul a exportat arme în 27 de ţări, între care Brazilia, Ecuador şi Columbia.

'Ca şi alte ţări, Israelul exportă arme în baza propriilor criterii. Decizia privind ce arme să vândă şi cui se supune unei deliberări în guvern şi în Parlament, în conformitate cu principiile statului de drept şi ale democraţiei. Nu se vând arme ţărilor, care le-ar putea folosi împotriva Israelului, sau pentru a fi folosite la încălcarea drepturilor omului', au asigurat surse guvernamentale israeliene ziarului El Pais.

Relaţia comercială cea mai solidă a Israelului în acest domeniu este cu SUA. Potrivit ziarului Maariv, responsabilul departamentului pentru exporturi al Ministerului israelian al Apărării, Meir Shalit, a fost nevoit să demisioneze luna trecută pentru că a autorizat vânzarea Chinei a unui echipament sofisticat de aclimatizare a rachetelor, fapt ce a stârnit indignarea Pentagonului. Potrivit datelor Parlamentului, Israelul eliberează în fiecare an autorizaţii de export pentru 8.000 de articole militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe