Israelul afirmă că se află în "pragul" unui război mai amplu cu Hezbollah

Contraamiralul israelian Daniel Hagari (Screenshot)
Redacţia
18.06.2024

De mai multe săptămâni, la graniţa dintre Israel şi Liban se înregistrează o escaladare evidentă, dar duminică, armata israeliană a lansat una dintre cele mai cumplite alarme de până acum, afirmând că se află în pragul unui război la scară largă cu Hezbollah.

"Agresiunea tot mai mare a Hezbollah ne aduce în pragul a ceea ce ar putea fi o escaladare mai amplă. Suntem angajaţi în procesul diplomatic, însă agresiunea Hezbollah ne apropie de un punct critic în luarea deciziilor privind activităţile noastre militare în Liban", a avertizat purtătorul de cuvânt principal al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, citat de Zero Hedge.

Declaraţia a fost adaptată în mare parte ca răspuns la presiunea continuă a administraţiei Biden de a evita cu orice preţ lansarea unui război mai mare.

Casa Albă a avertizat în mod repetat că o escaladare în Liban nu ar fi bună nici pentru Israel, nici pentru regiune şi ar risca un război major mai amplu cu Iranul. Există, de asemenea, o recunoaştere generalizată a faptului că Hezbollah, grupul paramilitar şiit susţinut de Iran, este o forţă mult mai puternică şi mai bine înarmată decât Hamas.

"Hezbollah este bijuteria coroanei în imperiul iranian al terorii şi al răului şi este de departe cel mai puternic proxy iranian, echipat cu capacităţi de stat naţional şi chiar cu o putere de foc mai mare decât cea pe care o au astăzi mai multe ţări europene", a declarat fostul purtător de cuvânt al armatei Israelului (IDF), Jonathan Conricus, pentru Fox News.

"Într-o comparaţie militară, Hezbollah este mult mai puternică decât Hamas", a adăugat el.

La începutul acestei luni, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că "oricine crede că ne poate face rău şi că noi vom răspunde stând cu mâinile în sân, face o mare greşeală". El adăugase într-un moment în care incendii masive se răspândeau în nordul ţării din cauza atacurilor constante cu drone şi rachete ale Hezbollah: "Suntem pregătiţi pentru o acţiune foarte intensă în nord".

În ultimele câteva zile, Hezbollah a lansat alte sute de rachete şi drone asupra bazelor şi aşezărilor din nordul Israelului.

Consilierul Casei Albe, Amos Hochstein, s-a întâlnit luni cu Netanyahu la Ierusalim pentru a discuta despre escaladarea crizei.

Potrivit NY Times, atacurile Hezbollah s-au intensificat treptat, grupul folosind arme mai mari şi mai sofisticate pentru a lovi mai des şi mai adânc dincolo de graniţă. Ambele părţi s-au abţinut să se angajeze într-un război în toată regula, dar tensiunea a crescut în ultima săptămână.

Ori Goldberg, cercetător şi istoric pe tema Orientului Mijlociu are o perspectivă interesantă asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat în Gaza, pe care a publicat-o pe X, şi pe care v-o redăm mai jos:

Armata israeliană este principala forţă din spatele împingerii publice spre un război cu Libanul. Există trei motive pentru această stare de fapt. Primul este conştientizarea tot mai mare în cadrul IDF că nu va exista o "victorie" în Gaza. "Războiul" este un eşec abisal.

Israelul s-a convins că poate "eradica" exclusiv Hamas. Israelul a eşuat. Israelienilor nu le pasă de moartea civililor palestinieni.

Aşa că lipsa "victoriei" necesită o formă alternativă de "redempţie". Aceasta, crede FDI, poate fi găsită într-un război "adevărat". Acesta va fi dificil şi costisitor, spun ei, dar va oferi un sentiment clar de realizare. Acesta este modul în care te trezeşti dintr-o depresie existenţială.

Al doilea motiv pentru care se doreşte un război are legătură cu eroarea strategică a Israelului - decizia de a evacua peste 100.000 de civili de la graniţa nordică. Aceştia au fost evacuaţi sub pretextul fals că Hezbollah era pe cale să invadeze şi să înceapă un război pe două fronturi.

IDF este acum blocat. Civililor li s-a spus că este iminentă o invazie. Cum se vor întoarce acasă? Cum îşi va îndeplini IDF cea mai elementară datorie în propria sa percepţie - apărarea civililor israelieni? IDF poate recomanda negocieri cu Libanul. Nu chiar.

IDF nu crede în negocieri. Presupune că Israelul va trebui, în cele din urmă, să intre în război împotriva Libanului (nu uitaţi, toţi vor să ne distrugă). IDF poate desfăşura mai multe trupe la graniţă pentru a calma civilii. Acest lucru este considerat costisitor şi nepractic.
Războiul este singura "opţiune" pe masă. Este "inevitabil" (pentru a fi clar, cred că Israelul nu va începe un război). Este singura "rezoluţie". Al treilea motiv pentru care IDF vrea război este că sistemul politic israelian începe să se destrame pe toată linia.

Cetăţenii pot fi de acord cu politica guvernamentală (sprijinul pentru genocid), dar nu au încredere în guvern. Guvernul însuşi este împărţit între colonişti (care tânjesc după imperiu) şi generali (concentraţi pe "dominaţia militară) şi guvernează foarte puţin.

Premierul Netanyahu nu acceptă niciodată responsabilitatea pentru acţiunile sale. El este un externalizator de clasă mondială al vinovăţiei. IDF ştie că Netanyahu va da vina pe conducerea militară pentru singura "greşeală" de care le pasă israelienilor - chiar producerea masacrului din 7 octombrie.

Nimănui din Israel nu-i pasă de genocid. Acest lucru este pe cât de uimitor, pe atât de adevărat. Israelienii vor un ţap ispăşitor care să "îşi asume responsabilitatea" pentru ceea ce ei percep ca fiind eşecul iniţial (fără context sau istorie anterioară masacrului). Netanyahu vrea să acuze şefii militari.

Un război în Liban va da dreptate militarilor şi acolo. Pe măsură ce Israelul va face implozie, ei vor putea prezenta un succes. Lecţiile vor fi fost învăţate şi "ordinea" va fi restabilită. Acesta este Israelul acum, atât de consumat de el însuşi încât nu se gândeşte deloc să-i consume pe toţi ceilalţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor