Israel: De ce manifestează imigranţii

Circa 30.000 de imigranţi africani, potrivit estimărilor poliţiei, s-au reunit duminică, 5 ianuarie, la Tel Aviv, pentru a denunţa măsurile care le limitează libertatea de mişcare, precum şi posibilităţile de muncă, relatează The Times of Israel, preluat de Courrier International.
Marş de protest a imigranţilor africani în Levinsky Park, Tel Aviv. (JACK GUEZ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.01.2014

Circa 30.000 de imigranţi africani, potrivit estimărilor poliţiei, s-au reunit duminică, 5 ianuarie, la Tel Aviv, pentru a denunţa măsurile care le limitează libertatea de mişcare, precum şi posibilităţile de muncă, relatează The Times of Israel, preluat de Courrier International.

Potrivit site-ului de informaţii israelian, marşul de protest a început la Levinsky Park, ajungând la Rabin Square, unde mulţimea s-a pus pe cântat: 'Fără închisoare, fără deportare. Suntem refugiaţi, avem nevoie de statutul de solicitant de azil'. Refugiaţii denunţă refuzul autorităţilor de a le examina, pe de o parte, cererile de azil, iar pe de altă parte - detenţia pe perioade lungi la care sunt supuşi unii dintre ei în Neguev (deşert în sudul Israelului).

Pe lângă aceste manifestaţii publice, solicitanţii africani de azil au decis să facă grevă în toată ţara, abandonându-şi locurile de muncă din restaurante şi în special din hoteluri.

Mişcarea a debutat la mijlocul lui decembrie, pentru a protesta împotriva adoptării unei legi care autorizează arestarea de imigranţi clandestini fără proces, pentru perioade de până la un an. În data de 6 ianuarie, mii de persoane au manifestat din nou în faţa ambasadelor occidentale din Tel Aviv.

În ceea ce-l priveşte pe Eli Yishai, fost ministru de interne israelian şi lider al partidului ultra-ortodox sefard Shass, regretă că 'primul oraş modern israelian', Tel Aviv, a devenit 'un oraş african' şi cere repatrierea a 50.000-60.000 de migranţi prezenţi pe pământ israelian.

Potrivit prevederilor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Israelul nu poate să-i expulzeze pe 'solicitanţii de azil care se confruntă cu un pericol'. Cu toate acestea, Israelul nu-i recunoaşte nici ca refugiaţi. Potrivit The Times of Israel, controversa ţine mai mult de gestionarea revendicărilor imigranţilor care sunt deja pe teritoriul israelian, decât de limitarea fluxului de migranţi africani la frontiera cu Egiptul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor