Isărescu: Economia României este delicată, însă nici în abis, nici pe marginea prăpastiei

Mugur Isărescu (BNR),
Mugur Isărescu (BNR), (Florin Chirilă/Epoch Times)

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, vineri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial privind inflaţia, că instituţia pe care o conduce a scăzut la 3,8% prognoza de inflaţie pentru decembrie 2019 şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru decembrie 2020. În plus, Isărescu a subliniat că economia românească este delicată, dar nu este nici în abis şi nici pe marginea prăpastiei, relatează Mediafax.

Noile cifre vin ca o încurajare, în contextul în care BNR a estimat în august o inflaţie de 4,2% pentru decembrie 2019 şi de 3,4% pentru decembrie 2020.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a avertizat că, deşi a rămas la un nivel ridicat şi stabil, creşterea consumului - principalul motor al creşterii economice - se va atenua şi este necesară implementarea unor măsuri adecvate, de ajustare, pentru evita o acţiune violentă din partea forţelor pieţei, pentru a se evita o bruscare a economiei.

”Este treaba Ministerului Finanţelor. Situaţia este albastră, dar controlabilă. Bleu ciel, să spunem”, a precizat Isărescu.

De asemenea, în raportul său trimestrial, guvernatorul BNR a precizat că scăderea cererii externe a avut un impact negativ asupra activităţii industriale şi, drept exemplu, a evidenţiat legătura directă dintre evoluţia negativă din ultimul an a industriei auto germane şi exporturile româneşti.

Dar, în pofida acestei situaţii, Isărescu a menţionat faptul că investiţiile au înregistrat o dinamizare, lucru manifestat în special prin creşterea numărului de autorizaţii de construcţie.

Articolul integral aici.