Iranul lansează un exerciţiu maritim anual în apropierea Strâmtorii Hormuz

În condiţiile amplificării tensiunilor dintre Iran şi SUA, Teheranul a început cel mai mare exerciţiu militar de la învestirea preşedintelui american Trump. Exerciţiul de 2 zile va acoperi o zonă de 2 milioane de km pătraţi.
Navă de luptă iraniană.
Navă de luptă iraniană. (Captură Foto)

Marina iraniană a lansat duminică, în apropierea Strâmtorii Hormuz, exerciţiul său militar anual, a raportat televiziunea de stat.

Comandantul Marinei iraniene, Habibollah Sayyari, a declarat la televiziunea de stat că navele de luptă şi elicopterele iraniene vor participa timp de două zile la un exerciţiu militar în Marea Omanului şi Oceanul Indian, acoperind o suprafaţă de 2 milioane km pătraţi ce înconjoară Strâmtoarea Hormuz.

Strâmtoarea Hormuz, localizată între Golful Persic şi Golful Oman, are o importantă strategică pentru mai multe ţări deoarece aproximativ o treime din petrolul transportat pe mare trece prin această zonă, care a a fost scena mai multor confruntări anterioare între SUA şi Iran.

Flota a 5-a a Marinei SUA, localizată în Bahrain, a refuzat să comenteze exerciţiul maritim iranian şi nu a dezvăluit dacă intenţionează să monitorizeze activităţile Teheranului în cele două zile în zona respectivă.

Exerciţiul are loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre Administraţia preşedintelui american Donald Trump şi guvernul de la Teheran. În timpul campaniei electorale, Trump a criticat în repetate rânduri acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, inclusiv SUA, şi a promis că va adopta o poziţie dură în privinţa Republicii Islamice.

Luna trecută, un distrugător al Marinei SUA a tras câteva focuri de avertizare asupra a patru nave iraniene în apropierea Strâmtorii Hormuz, după ce acestea s-au apropiat de nava americană cu o viteză mare.

Mai mult, la începutul acestei luni, Trump a impus noi sancţiuni împotriva Teheranului ca răspuns la noul test al unei rachete balistice iraniene.

Rouhani va candida din nou

Un consilier al preşedintelui iranian Hassan Rouhani a declarat că acesta va candida pentru un al doilea mandat în alegerile din 19 mai.

Vicepreşedintele pentru probleme parlamentare, Hosseinali Amiri, a fost citat de agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA afirmând că Rouhani “a ajuns la concluzia că va participa la alegerile prezidenţiale”.

Într-un discurs transmis duminică în direct la televizor, Rouhani, care a fost ales pentru prima dată în 2013, a declarat că guvernul său a susţinut deschiderea ţării către lumea din afară, în timp ce opozanţii au urmărit confruntarea şi izolarea.

“Suntem neclintiţi în privinţa principiilor noastre şi nu facem compromisuri din acest punct de vedere. Dar ar trebui să discutăm cu lumea, să colaborăm cu ea”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe