Rusia semnalează că va vinde sisteme S-400 Iranului

Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400
Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 (Getty Images)

Iranul operează în prezent o variantă mai veche de sistem de apărare antiaeriană de producţie rusească - S-300 - dar Kremlinul s-a arătat dornic de a vinde varianta îmbunătăţită - S-400 - pe care a livrat-o chiar şi Turciei - înainte de expirarea embargoului ONU asupra armelor aplicat Iranului.

Însă embargoul pe care SUA a dorit să-l prelungească la ONU a eşuat, va expira pe 18 octombrie.

Ultimele comentarii cu privire la această problemă au fost făcute sâmbătă de ambasadorul Rusiei la Teheran, care a declarat unui ziar iranian că „nu ar fi nicio problemă” din partea Moscovei, dând undă verde pentru un astfel de acord, care va alerta cu siguranţă SUA şi Israelul.

„După cum ştiţi, sistemele S-300 au fost deja livrate. Rusia nu are probleme să livreze Iranului S-400. Aceasta nu a fost niciodată o problemă”, a menţionat ambasadorul.

Embargoul ONU asupra armelor expiră pe 18 octombrie, dar Washingtonul a promis că va adopta singur sancţiunile prevăzute în acordul JCPoA, numite „snapback” după o încercare nereuşită la ONU de a prelungi embargoul.

Semnatarii europeni ai acordului nuclear din 2015 au negat faptul că SUA ar avea această autoritate legală, având în vedere că administraţia Trump a retras SUA din acord în mai 2018.

În urmă cu două săptămâni, adjunctul ministrului de Externe rus, Serghei Riabkov a declarat pentru Interfax că Rusia va urmări „oportunitatea” vânzării legale de arme Iranului în momentul expirării embargoului:

"Noi oportunităţi vor apărea în cooperarea noastră cu Iranul după ce regimul special impus de Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU expiră pe 18 octombrie". "Valoarea acestei cooperări şi domeniile în care se va dezvolta este un subiect separat", a precizat el.

Riabkov a adăugat că viitoarea colaborare a Rusiei cu Republica Islamică nu are „nimic de-a face cu acţiunile ilegale şi nelegitime ale administraţiei americane, care încearcă să intimideze întreaga lume”.