Iranul blochează Google şi Gmail

Iran a blocat accesul la motorul de căutare al companiei Google şi serviciul de email - Gmail (Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
01.10.2012

Iranul a blocat accesul la motorul de căutare Google şi la Gmail în interiorul ţării, potrivit utilizatorilor de Internet şi unui oficial ce se ocupă cu cenzura.

"Google şi Gmail vor fi cenzurate în întreaga ţară până la o notificare ulterioară", a declarat Abdolsamad Khoramabadi pentru agenţia iraniană semi-oficială de ştiri Labor News Agency, potrivit ziarului The Guardian.

Khoramabadi a declarat că cenzura a fost declanşată de faptul că iranienii au cerut guvernului să blocheze aceste site-uri din cauza unui film anti-Islam, care a declanşat numeroase proteste în întreaga lume arabă şi musulmană.

"Cu doar trei ore în urmă încă puteam să îmi accesez contul de Gmail, dar acum nu îl mai pot deschide", a relatat un rezident din Teheran, al cărui numa nu a fost dat publicităţii, pentru The Guardian.

Un reporter din Teheran, pentru site-ul de ştiri regionale Your Middle East, a spus că nu mai poate să acceseze contul său de Gmail sau Google.

Un alt site iranian de ştiri, Young Journalists Club, a declarat că serviciul Google din Iran a fost blocat din cauza filmului "Inocenţa musulmanilor", care a portretizat negativ Islamul şi pe profetul Mohamed, în conformitate cu Computer World.

Iranul a blocat în mod regulat Twitter şi Facebook, dar mulţi iranieni au accesat aceste site-uri prin intermediul unui software special. Youtube a fost în mod constant blocat în Iran din 2009, după ce au avut loc proteste ale opoziţiei şi după ce realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a fost marcată de acuzaţii de fraudare a alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor