Iranul ameninţă că va mări raza de acţiune a rachetelor sale dacă va percepe ameninţarea Europei

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.11.2017

Puternicele Gărzi Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au avertizat Uniunea Europeană să nu interfereze cu programul iranian de dezvoltare de rachete.

Avertismentul comandantului adjunct al IRGC, Hossein Salami, a fost lansat duminică în condiţiile în care SUA încearcă să determine UE să aplice sancţiuni Teheranului din cauza programului său de rachete.

Salami a fost citat duminică de agenţia iraniană de ştiri de stat ISNA afirmând că, în cazul în care blocul european interferează cu programul de rachete al Iranului, “vom privi la rândul nostru europenii ca o ameninţare şi vom acţiona în mod corespunzător”.

Salami a mai precizat că raza de acţiune a arsenalului de rachete iraniene este în creştere şi armele de rază medie care pot acoperi distanţa de 2.000 km ar putea fi îmbunătăţite pentru a ajunge în Europa.

Teheranul insistă că programul său de rachete are doar un scop defensiv şi nu contravine Acordului de la Viena din 2015 încheiat cu marile puteri pentru restricţionarea programului nuclear iranian.

Gărzile Revoluţionare sunt influente în Iran, dar nu decid politica externă a ţării.

Declaraţiile făcute de comandanţii IRGC nu reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a criticat deseori declaraţiile IRGC privind politica externă a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor