Iranul acceptă o supraveghere mai strictă la uzina de îmbogăţire a uraniului de la Fordow, spune AIEA

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)
Redacţia
14.12.2024

Iranul a acceptat o monitorizare mai strictă din partea observatorului nuclear al ONU la situl său Fordow, săpat într-un munte, după ce a accelerat foarte mult îmbogăţirea uraniului până aproape de gradul de armament acolo, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Săptămâna trecută, AIEA a raportat că Iranul şi-a intensificat ritmul de îmbogăţire până la o puritate de 60%, aproape de nivelul de 90% necesar utilizării pentru arme, la Fordow, ceea ce puterile occidentale au numit o escaladare extrem de gravă în impasul lor cu Iranul cu privire la programul său nuclear.

La momentul respectiv, agenţia a declarat că va discuta necesitatea unor aşa-numite măsuri de garanţii mai stricte, cum ar fi inspecţiile, la uzina de îmbogăţire a combustibilului de la Fordow (FFEP), unul dintre cele două situri unde Iranul îmbogăţeşte la acest nivel maxim.

"Iranul a fost de acord cu solicitarea Agenţiei de a creşte frecvenţa şi intensitatea punerii în aplicare a măsurilor de garanţii la FFEP şi facilitează punerea în aplicare a acestei abordări consolidate a garanţiilor", a declarat AIEA în raportul confidenţial de joi către statele membre, potrivit Reuters.

Prin trecerea de la 5% la 20% a nivelului de îmbogăţire a materiei prime de hexafluorură de uraniu pentru centrifugele de la Fordow, care îmbogăţesc deja până la 60%, Iranul a multiplicat ritmul în care produce uraniu în această treaptă de îmbogăţire maximă.

AIEA a declarat că Iranul va putea produce acum peste 34 kg pe lună de uraniu îmbogăţit până la 60% la Fordow, de aproximativ şase ori mai mult decât cele 5-7 kg pe care le producea în total atât la Fordow, cât şi într-o uzină pilot supraterană la Natanz în ultimele luni.

Conform unui criteriu al AIEA, aproximativ 42 kg de uraniu îmbogăţit la 60% este teoretic suficient, dacă este îmbogăţit în continuare, pentru o bombă nucleară. Iranul deţine deja o cantitate de peste patru ori mai mare şi suficientă pentru mai multe arme la niveluri de îmbogăţire mai scăzute.

Puterile occidentale afirmă că nu există nicio justificare civilă pentru îmbogăţirea Iranului la acest nivel, din cauză că nicio altă ţară nu a făcut acest lucru fără să producă o armă nucleară. Iranul neagă că ar avea astfel de intenţii, afirmând că programul său nuclear este în întregime paşnic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor