Ion Iovcev: Transnistria vrea să-i facă pe plac Rusiei

(photos.com)
Tatiana Chiriac
08.02.2014

"Autorităţilor Transnistriei doresc să-i facă pe plac Rusiei”, consideră directorul liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev. Potrivit ultimului, această dorinţă a determinat apariţia provocărilor care au loc la adresa liceului. Afirmaţiile respective au fost confirmate de către Ion Iovcev, în cadrul unei conferinţe la Chişinău, în adrul căreia acesta a declarat că miercuri miliţia transnistreană i-a confiscat 114 mii de lei, destinate achitării salariilor pentru pedagogi.

"Acţiunile agresive împotriva liceului şi a funcţionarilor acestuia nu sunt de azi de ieri. În decursul carierei mele de pedagog, de 22 de ani, au fost valuri de provocări - în 2004, apoi mai târziu şi acum. Din noiembrie 2013 KGB-ul local a început să ne preseze - blocarea conturilor liceelor, solicitarea de a achita impozitele şi altele. Ca rezultat ne-au confiscat salariile", a spus Iovcev.

Potrivit spuselor sale, iniţial automobilul şcolii a trecut punctul de trecere din Bender, iar apoi a fost reţinut în centrul satului Parcani.

"La intrare vameşul ne-a întrebat dacă avem la noi mărfuri interzise sau alte obiecte, la care cinstit am răspuns că nu. Însă după ce am fost reţinuţi pentru a doua oară, pe lângă întrebările ordinare ni s-a solicitat să declarăm bani sau valută, dacă avem. Am dat banii destinaţi pentru salarii...", a spus Iovcev accentuând că la locul incidentului au venit circa 15 echipe de miliţie, pacificatori, ai comandantului militar şi comandamentului militar.

"Toată această acţiune a durat circa 5,5 ore. În rezultat, pe lângă bani mi s-a confiscat telefonul, aparatul foto, ştampila liceului fără de care nu pot soluţiona nicio chestiune de ordin economic, precum şi automobilul care aparţine liceului", a explicat directorul.

Dumnealui a caracterizat cele ce se întâmplă în Transnistria ca "o ocupaţie deschisă a raioanelor de est ale Moldovei de către Rusia", iar acţiunile organelor de forţă locale împotriva şcolilor şi liceelor cu predare în limba română ca "presiune şi provocare".

"Deja de trei luni pedagogii şi personalul liceului nu au primit salariile. În tot acest timp nici un părinte nu a refuzat să-şi aducă copilul la liceu. Nici un colaborator al liceului nu m-a mustrat că deocamdată nu putem face faţă greutăţilor. Sunt convins că la Chişinău ne vor merge în întâmpinare şi problema returnării sau compensării surselor pierdute va fi soluţionată", a spus Iovcev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor