Iohannis şi Cioloş, chemaţi în instanţă de Laszlo Tokes

Lăsat de preşedintele Klaus Iohannis fără ordinul "Steaua României", pe motiv că a cerut protectorat ungar pentru Transilvania, Laszlo Tokes a decis să tranşeze problema în instanţă.
Andrei Pricopie
18.04.2016

alte articole

Europarlamentarul Laszlo Tokes. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.04.2016

Nemulţumit că i-a fost retras "Steaua României", europarlamentarul Tokes Laszlo, prin avocatul său Kincses Elod, i-a chemat în judecată pe preşedintelui Klaus Iohannis şi pe premierului Dacian Cioloş, prin deschiderea unei acţiuni în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, care vizează anularea decretului prezidenţial de retragere a ordinului, informează Agerpres.

"Expediez astăzi la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea în contencios administrativ. În cazul în care nu vom câştiga la Curtea de Apel, vom exercita calea de atac la ÎCCJ. Eu nutresc speranţa că preşedintele trebuie să exercite calea de atac.

Nu numai preşedintele este chemat în judecată, ci şi primul ministru al României în calitate de contrasemnatar", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul lui Tokes, adăugând că cere anularea decretului prezidenţial de retragere a Ordinului Naţional Steaua României în grad de cavaler.

Avocatul este de părere că Iohannis a încălcat Constituţia, în sensul nerespectării prevederilor referitoare la idealurile Revoluţiei din 1989, în condiţiile în care clientul său a fost decorat "pentru rolul jucat în declanşarea revoltei populare de la Timişoara, nu pentru a tăcea din gură".

În acţiunea în contencios administrativ, Kincses Elod a ridicat excepţia nulităţii absolute a Hotărârii Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României din data de 20 noiembrie 2013 pentru două motive: încălcarea dreptului la apărare în faţa comisiei şi incompatibilitatea celor două membre, "Gabriela Vrânceanu Firea şi Ecaterina Andronescu, care au fost şi denunţătoare şi judecătoare".

În acţiune se mai arată că hotărârea Consiliului de Onoare nu avea forţă obligatorie pentru preşedintele României şi că instanţele de judecată nu au cercetat cauza în fond, ci au reţinut că hotărârea Consiliului nu putea fi cenzurată pe calea contenciosului administrativ, admiţând excepţia inadmisibilităţii acţiunii.

Amintim că Tokes a fost decorat în decembrie 2009, de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la Revoluţia izbucnită în Timişoara, punctul focal fiind grupul de persoane ce încercau să împiedice evacuarea lui Laszlo Tokes, pastor la vremea respectivă, din locuinţa pe care o ocupă, asimilând evacuarea acestuia cu un nou atac tipic comunist împotriva religiei.

În vara lui 2013, mai exact pe 27 iulie, Laszlo Tokes, care deţinea statutul de europarlamentar, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Această cerere a determinat valuri de indignare şi propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes, care reprezenta România în Parlamentul de la Bruxelles.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a hotărât să îi retragă distincţia lui Tokes la finele lui 2013, iar preşedintele Klaus Iohannis a validat recent decizia prin decret.

La scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a retras distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru că i-a cerut premierului Viktor Orban să ofere "protectorat" Transilvaniei, Laszlo Tokes a fost decorat de Ungaria.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor