Iohannis: MAI şi Jandarmeria au lăsat grupuri violente să spargă protestul, punând în pericol sănătatea românilor

La MAI s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru "a sparge" demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze, i-au lăsat liberi, punând în pericol nu doar demonstraţia, ci şi sănătatea şi chiar viaţa românilor, a acuzat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi Jandarmeria trebuie să vină cu lămuriri scrise, urgente şi clare: de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo, a solicitat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Klaus Iohannis.

"Aseară au avut loc demonstraţii masive în toata ţara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestari şi de faptul că romanii au înteles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanţe de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală şi au arătat foarte clar ce vor: un stat de drept. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice. Romanii s-au adunat în numar foarte mare şi pasnic şi-au spus păsul. Asta până după ora 10, când un grup sau grupuri de demonstranţi violenţi au intrat în Piaţa Victoriei şi au deturnat demonstraţia", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, a fost evident pentru oricine a urmărit desfăşurarea evenimentelor că aceşti demonstranţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei.

"Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeste profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La MAI s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru „a sparge” demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat, şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici punând astel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic", a subliniat Iohannis.

Foarte grav, consideră preşedintele, este că ministrul de Interne, Carmen Gabriela Dan, s-a dus la televizor şi a declarat ca ea nu a ştiut nimic.

"Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav, înseamnă că nu conduce ministerul şi doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei ministru de Interne si Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente şi clare: de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo?", a adăugat Iohannis.

Întrebat de ce nu a făcut un apel la calm înainte de proteste sau chiar după ce au început respectivele incidente, şeful statului a replicat:

"Ştiţi, o ţară are un guvern tocmai ca să facă aceste lucruri, nu să dea noaptea ordonanţe. Este treaba Guvernului. Şi-au ratat misiunea, şi Guvernul, şi Ministerul de Interne".

Cine a stat în spatele acestor acţiuni? "Asta este o chestiune care trebuie lămurită de alţii. Există voci în spaţiul public care spun că au fost unii în spatele acestor manifestaţii, care chiar au incitat şi au contribuit la organizarea lor. Nu am dovezi certe încă şi cred că aceste dovezi trebuie să le aducă exact Ministerul de Interne şi abia aştept să-şi facă datoria", a replicat Iohannis.

Solicitat să spună dacă are informaţii sau dacă crede că ceea ce se întâmplă acum sau ceea ce se pregăteşte ar putea face parte dintr-un conflict de tip hibrid care să destabilizeze România, preşedintele a răspuns negativ.

"Nu cred, dar cu siguranţă sunt mulţi duşmani ai României care îşi freacă mâinile şi se bucură că, iată, din nesăbuinţa unor lideri, s-a ajuns la o situaţie de criză profundă", a punctat Iohannis.

Întrebat dacă i-a cerut demisia Ministrului de Interne, preşedintele a replicat: "Nu am solicitat o demisie, dar românii aseară au explicat foarte clar ce îşi doresc ei. Mai departe, este treaba guvernanţilor să analizeze, să revină la raţionalitate şi să ia măsurile care se impun."

Ce ar fi de făcut în condiţiile în care şi în această seară vor veni din nou oameni infiltraţi, huligani, la proteste? "Nu îmi imaginez că Ministerul de Interne mai repetă o dată figura de aseară", a precizat Iohannis.

"Eu nu primesc informări de la SRI în chestiuni care privesc Ministerul de Interne. Însă, sunt convins, că toţi cei care s-au ocupat de organizarea dispozitivelor de aseară au avut toate informaţiile necesare. Repet, asta este treaba Guvernului să ţină ordine la manifestaţii, să se asigure de ordinea publică, nu de ordonanţe de urgenţă pe Codul Penal date noaptea, fără avize.

Guvernul nu a înţeles deloc care este domeniul de activitate de care răspunde şi sper, şi după această intervenţie pe care o am acum, să înţeleagă mai bine care este treaba lor şi care nu este treaba lor. Deci nu este treaba lor să legifereze. Este treaba lor să asigure ordinea publică", a mai afirmat liderul de la Cotroceni.

Pentru a afla replica şefei MAI intraţi aici.