Iohannis: Ne confruntăm cu un val epidemiologic virulent căruia trebuie să îi rezistăm. Vaccinarea ne oferă motive de optimism

Klaus Iohannis - presidency.ro
Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că prezenţa vaccinurilor anti-Covid ne oferă motive reale să sperăm la intrarea într-o “nouă normalitate”, în acelaşi timp subliniind că imunizarea populaţiei prin vaccinare rămâne singurul instrument “viabil” pentru a opri pandemia de SARS-cov-2. În plus, şeful statului a atras atenţia asupra necesităţii de a aborda preventiv, la nivel naţional şi internaţional, apariţia de noi pandemii.

“În prezent, rata de infectare este în creştere în toată Europa. Prea mulţi semeni pierd zilnic lupta cu virusul, foarte mulţi alţii se îmbolnăvesc şi au nevoie de spitalizare. România, la fel ca alte ţări, se confrunta cu un val epidemiologic virulent, căruia trebuie să-i reziste. Sistemele de sănătate din lumea întreagă se află sub o presiune teribilă, iar acceptarea şi respectarea măsurilor sanitare de către toţi cetăţenii rămân puncte critice şi reprezintă dovezi de responsabilitate şi maturitate ale fiecăruia dintre noi. Redeschiderea sustenabilă şi în condiţii de siguranţă a societăţilor şi a economiilor noastre nu poate fi posibilă fără respectarea acestor măsuri”, a precizat preşedintele.

De asemenea, şeful statului a afirmat că pandemia actuală a venit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate, exacerbând vulnerabilităţi structurale cronicizate, cu consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii şi bunăstării. Cu toate acestea, a continuat preşedintele, fără să dispună de resursele financiare şi materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene şi nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituţională de a acţiona rapid, oportun şi eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei.

“Astăzi avem motive reale de optimism şi speranţa intrării într-o nouă normalitate, pentru că avem la dispoziţie vaccinurile COVID. Imunizarea populaţiei prin vaccinare rămâne singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune susţinute pentru a ţine virusul sub control până la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinală. Din păcate, strategiile actuale de combatere a pandemiilor se axează pe controlul bolilor abia după apariţia acestora. Evenimentele din ultimul an ne arată însă că este nevoie de o schimbare de abordare atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Trebuie să fim mai bine pregătiţi să anticipăm şi să răspundem eficient şi coordonat la ameninţări emergente la adresa sănătăţii publice. În acelaşi timp, trebuie să intensificăm la nivel global eforturile de a reduce riscul de apariţie a pandemiilor”, a explicat şeful statului.

Mai mult, Klaus Iohannis a afirmat că aproape toate pandemiile apărute de-a lungul timpului şi 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animală, care migrează, prin contact ridicat, de la animale la oameni, adăugând că această migraţie este facilitată de o relaţie nesănătoasă cu mediul înconjurător prin diminuarea habitatelor naturale şi distrugerea biodiversităţii, exploatarea animalelor sălbatice sau cauzarea de schimbări climatice majore.

“Efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii publice sunt grave şi vor deveni extrem de grave dacă nu ne preocupăm de combaterea lor. Schimbările climatice modifică anotimpurile de transmitere a bolilor şi alterează condiţiile ecologice, astfel încât creşte riscul bolilor transmise prin apă, insecte şi animale. România este şi ea expusă riscurilor de fenomene meteo extreme, temperaturi crescute, secetă şi incendii cauzate de vreme. Creşterea urbanizării şi îmbătrânirea populaţiei sunt factori care accentuează vulnerabilitatea la temperaturile extrem de ridicate, iar schimbările climatice exacerbează în special bolile cardiovasculare şi respiratorii, boli cu incidenţă ridicată în România”, a continuat preşedintele Iohannis.

Totodată, preşedintele României a transmis că efectele schimbărilor climatice sunt dramatice şi au un efect direct asupra sănătăţii noastre şi că, din acest motiv, nu avem niciun moment de pierdut în a acţiona nu numai pentru a opri pandemia de SARS-cov-2 ci şi pentru a limita îmbolnăvirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului înconjurător.

“Această pandemie ne-a arătat cât de ridicate ajung să fie costurile umane şi financiare dacă nu au fost făcute la timp şi eficient investiţii în servicii de prevenţie pentru grupurile vulnerabile, cele care vor avea cel mai mult de suferit şi în urma schimbărilor climatice”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, preşedintele Iohannis este de părere că, în contextul pandemiei şi al provocărilor curente, principiul “O singură sănătate” este mai actual ca oricând şi subliniază nevoia de sincronizare a agendelor în domeniile protecţiei mediului şi sănătăţii, atât la nivelul statelor, cât şi la nivel global.

“Cooperarea şi solidaritatea întregii societăţi internaţionale constituie răspunsul nostru comun în faţa unei provocări de o asemenea amploare, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o piatră de temelie în ghidarea acestui proces”, a conchis şeful statului.

Preşedintele României a făcut remarcile în cadrul evenimentului “Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică”, organizat, miercuri, la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne