Iohannis: Mă gândesc serios să atac la CCR modificările făcute de Parlament Codului Penal şi CPP

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

În caz de nevoie, preşedintele Klaus Iohannis susţine că ar putea ataca la Curtea Constituţională modificările care vizează Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, modificări despre care se spune că lovesc exact în inima luptei anticorupţie, reiese dintr-un interviu acordat duminică de şeful statului televiziunii publice germane ARD.

"Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva unor astfel de iniţiative, lucru pe care l-am şi făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemâna preşedintelui pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională.

Mă gândesc foarte serios la această posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupţiei. Mai târziu, peste câţiva ani, când sper eu că numărul cazurilor de corupţie se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar dacă practica va demonstra că este necesară modificarea. Dacă nu, nu", a precizat Klaus Iohannis, citat de Mediafax

Şeful statului a explicat că ţara noastră se află acum "într-o fază foarte intensă a luptei împotriva corupţiei", fază absolut necesară pentru dezvoltarea României.

"România se află, în acest moment, într-o fază foarte intensă a luptei împotriva corupţiei. Asta nu e uşor. Nu e uşor nici pentru ţară, nu e uşor nici pentru procurori şi, bineînţeles, nu e uşor nici pentru politicienii care nu doresc poate ca unele lucruri să iasă la lumină. Adeseori, politicienii îşi manifestă nemulţumirea faţă de intensitatea acestor acţiuni. Oamenii însă sunt mulţumiţi de faptul că, în sfârşit, cineva ia măsuri eficiente pentru combaterea acestui fenomen", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

"Întrucât unii politicieni au hotărât să încerce cumva să pună frână acestor acţiuni, m-am decis, în urmă cu câteva zile, să mă adresez din nou opiniei publice pe acest subiect. Cred că, în primul rând, lupta împotriva corupţiei trebuie să continue cu toată forţa până când corupţia dispare cu totul. Nu există o altă reţetă. Corupţia reprezintă o problemă uriaşă pentru o ţară ca România. (...) Lupta împotriva corupţiei nu este un hobby pentru mine şi pentru alţii, ci o necesitate absolută pentru România pentru a se putea dezvolta în continuare", a adăugat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne