Ioan Rus: Una din priorităţile majore este corecta desfăşurare a alegerilor locale şi generale
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat, duminică, la Alba Iulia, cu prilejul învestirii noului prefect de Alba, că "una din priorităţile majore" ale autorităţilor este "corecta desfăşurare a alegerilor locale şi generale".
Oficialul a subliniat că organizarea celor două scrutinuri "presupune un efort suplimentar din partea tuturor instituţiilor, o preocupare specială a tuturor instituţiilor pentru aceste două activităţi care, în realitate, sunt extrem de importante şi definesc, până la urmă, nivelul democraţiei în România".
Întrebat de jurnalişti dacă îi este teamă de o fraudare a alegerilor, ministrul a răspuns că este nevoie de prevenţie pentru ca astfel de lucruri să nu se întâmple.
"Este bine să te preocupi să nu se întâmple, plecând chiar de la prezumţia de corectitudine a tuturor. E bine totuşi să stai cu lumina aprinsă cât îi portofelul pe masă", a afirmat Rus.
Potrivit ministrului, de la startul campaniei electorale în fiecare zi au apărut incidente. Rus a precizat că sâmbătă, 12 mai, au fost înregistrate un număr de 36 de incidente, cele mai multe produse în mediul rural. Cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate în judeţul Brăila - patru, iar în Braşov şi Suceava câte două.
"În fiecare zi se întâmplă ceva. Ştim exact în fiecare judeţ ce se întâmplă şi în ce măsură structurile MAI au acţionat. Permanent urmărim treaba aceasta", a susţinut Rus.
Demnitarul a mai spus că fiecare şef de IPJ va prezenta situaţia în conferinţe de presă cel puţin o dată pe săptămână, "pentru a asigura transparenţa necesară acestor alegeri".
În altă ordine de idei, ministrul Ioan Rus a apreciat că "Guvernul României din acest moment are un statut special". "Provine din rezultatul unei moţiuni de cenzură în care vechiul guvern a căzut. Acest lucru era previzibil într-o oarecare măsură, existau institute de sondaje, de studii a situaţiei social-economice (...). În consecinţă, USL-ul s-a pregătit într-o măsură, sper eu, suficient de bună să preia guvernarea din mers. Totuşi, acest guvern are o sumă de restricţii, iar această sumă se transferă, fără nicio îndoială, şi la nivelul prefecturilor. Avem alegerile din toamnă - iarnă, motiv pentru care mandatul este de 6-7-8 luni, până la instalarea unui nou guvern. Operăm în această perioadă cu un buget pe 2012 aprobat de vechiul guvern şi de vechea structură a Parlamentului României. Această lege a bugetului nu poate fi modificată, se vor face unele retuşuri eventual la rectificări de buget din vara aceasta, dar neesenţiale. Aici lucrăm, Guvernul USL lucrează cu marfa c
lientului, cum ar fi, deci nu avem posibilitatea pe filozofia economică, politică, socială pe care acest guvern o are, diferită de cea a celuilalt guvern (...) Trebuie să ne adaptăm şi noi dorinţele cu putinţele în acest sens", a conchis ministrul.
În altă ordine de idei, Ioan Rus a afirmat că nu se pune problema în acest mandat al acestui guvern a unei noi reîmpărţiri administrativ-teritoriale în România.
"Încă nu-i vine rândul. Problema unei noi administraţii sau a unei noi reîmpărţiri administrativ-teritoriale în România nu se pune în acest mandat al acestui guvern. Vorbim despre celălalt guvern şi un alt mandat", a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor.