Ioan Rus, sancţionat pentru declaraţiile făcute la adresa românilor din diaspora

Palatul Parlamentului, Ediţia III-a Forumului Bucharest 2014. În  imagine, Ioan Rus, Ministrul Transporturilor
Palatul Parlamentului, Ediţia III-a Forumului Bucharest 2014. În imagine, Ioan Rus, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

Nu demult, Ioan Rus afirma că soţiile românilor care lucrează în străinătate sunt "curve", iar copiii lor "nişte golani", declaraţie care a stârnit valuri de furie atât în diaspora, cât şi în lumea politică, şi au dus în scurt timp la demisia acestuia din funcţia de ministru al Transporturilor. La rândul său, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să îl sancţioneze pe fostul ministru PSD cu un avertisment.

CNCD a stabilit că afirmaţiile lui Ioan Rus au adus atingere demnităţii românilor din diaspora şi familiile acestora, fiind încadrate ca faptă de discriminare.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat vineri, pentru agenţia Mediafax, că decizia în cazul lui Ioan Rus a fost luată în unanimitate, în şedinţa de miercuri a Colegiului Director. Potrivit acestuia, în stabilirea sancţiunii s-a luat în considerare faptul că Ioan Rus şi-a dat demisia din funcţia de ministru şi şi-a cerut, de asemenea, scuze public pentru declaraţiile sale.

Fostul ministru PSD al Transporturilor le cerea, în luna iunie, muncitorilor din străinătate să se întoarcă în ţară într-un mod cu totul inedit.

"România are 3 milioane de oameni să zicem, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1500 de Euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de Euro vin acasă jumătate", declara Ioan Rus.

Ulterior, Ioan Rus a revenit cu precizări şi le-a cerut scuze celor care s-au simţiţi jigniţi de declaraţiile sale, care, spune el, nu aveau un sens negativ:

"Îmi cer scuze celor care eventual s-au simţit jigniţi, dar declaraţia mea a fost în sensul de a găsi soluţii civilizate, rezonabile, ca românii, cei din forţa activă, să le oferim soluţii să vină înapoi. Ideea era absolut pozitivă şi generoasă şi în niciun caz un atac fără precedent pentru românii din diaspora.

Declaraţia mea era strict în sensul de a crea posibilitatea ca românii care lucrează în diverse colţuri ale lumii să se poată întoarce acasă. Acesta era sensul, dacă cineva a perceput altfel, îmi cer scuze. Dumneavoastră scoateţi din context, nu acesta era sensul declaraţiei mele, sensul declaraţiei mele era unul pozitiv, fără nicio îndoială".

Recomandăm şi Declaraţiile lui Rus la adresa românilor din diaspora provoacă un cutremur. "E ca un kamikaze care s-a detonat în casa PSD"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne