Ioan Oltean, urmărit penal într-un nou dosar ANRP. Ar fi luat mită 600.000 de euro în incinta unei parohii

Foştii pedelişti Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu se află în centrul unui nou dosar de corupţie care vizează acordarea unor uriaşe despăgubiri ilegale de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României (Epoch Times România)

Deputatul Ioan Oltean a fost pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, reiese dintr-un comunicat remis joi de agenţia anticorupţie.

De acelaşi tip de infracţiune de abuz în serviciu a fost acuzat şi colegul său, deputatul Cătălin Teodorescu, în prezent trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză.

"La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.", arată procurorii.

Beneficiarul sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro), Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova, cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro.

Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionar i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", au mai afirmat procurorii.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, în acelaşi dosar au fost reţinuţi, în cursul zilei de joi, şi Mihai Rotaru, fosta şef ANRP Crinuţa Dumitrean, fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu, doi membri ai Comisiei ANRP - Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, precum şi un evaluator - Sergiu Negurici.