Investigatorii ruşi închid cazul asasinării lui Boris Nemţov

Comitetul Rus pentru Investigaţii a închis cazul asasinării politicianului din opoziţie Boris Nemţov, conform unei declaraţii publicate luni pe website-ul instituţiei.
Boris Nemţov, liderul asasinat al opoziţiei ruse.
Boris Nemţov, liderul asasinat al opoziţiei ruse. (Captură Foto)

În cazul uciderii liderului din opoziţie Boris Nemţov, cinci acuzaţi – Zaur Dadaev, Shadid Gubaşev, Anzor Gubaşev, Temirlan Eskerkhanov şi Khamzat Bakhaev – vor fi judecaţi pentru crimă şi pentru achiziţionarea, transportarea şi depozitarea ilegală de arme de foc, susţine declaraţia Comitetul Rus pentru Investigaţii. Al şaselea complice, Beslan Şavanov, aparent s-a sinucis în timp ce poliţia a încercat să îl aresteze în capitala cecenă Groznîi în martie 2015.

Procurorii susţin că Ruslan Muhidinov, ofiţer de rang inferior din batalionul cecen Sever, a oferit bărbaţilor 15 milioane de ruble (234.000 de dolari) pentru a-l asasina pe Nemţov. Muhidinov, aflat în prezent în libertate şi căutat de autorităţi, ar fi organizat întreaga operaţiune şi i-ar fi folosit pe cei şase acuzaţi ca să-l monitorizeze în secret pe Nemţov. Muhidinov a fost declarat în noiembrie 2015 persoană căutată pe plan internaţional.

Critic al Kremlinului şi fost vicepremier, Boris Nemţov a fost împuşcat mortal în cap în 27 februarie 2015 în centrul Moscovei, aproape de Piaţa Roşie. Comitetul de Investigaţii a anunţat că acest caz a fost soluţionat în ianuarie 2016, dar trei luni mai târziu, fiica lui Nemţov, Zhanna, a cerut ca investigaţia să fie redeschisă. Ea a dorit să fie acuzat comandantul cecen de batalion Ruslan Geremeiev, pe care aceasta îl suspectează că ar fi în spatele organizării asasinatului.