Între două chiftele cu Premierul Chinei şi două insulte, bugetul a fost votat

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.11.2013

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au adoptat, miercuri noaptea, textul legii bugetului de stat pe anul 2014. Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea, miniştrii care au elaborat bugetul, au plecat de la dezbateri explicând că trebuie să ia cina cu premierul Chinei. Şedinţa a fost suspendată preţ de două ore, pentru ca cei doi miniştri să îşi poată onora obligaţiile pe linie de partid.

Atmosfera premergătoare votării a fost "ca la cort". Iulian Dumitrache a acuzat că PDL a tăiat pensiile cu 25%, la care Andreea Paul, deputat PDL, a îngânat: "Aoleu, ce prost eşti", relatează Adevărul.

Andreea Paul a fost dealtfel în centrul atenţiei adeseori: "Eşti penibilă!", i-a comunicat un alt parlamentar USL, Octavian Petric, care a fost si el gratulat cu apelativul de "prost".

Deputata PDL a avut "discuţii" şi cu ministrul Liviu Voinea, care a pendulat între dineul cu premierul Chinei şi şedinta Comisiilor Parlamentare pe Buget. "Dumneavostră vă bateţi cu deflaţia ca şi cum aţi vrea să vă bărbieriţi cu lingura de lemn. Nu-mi ţineţi mie lecţii de economie, că sunteţi praf", i-a transmis Paul lui Voinea.

În rest totul a decurs "bine". Textul legi bugetului a fost aprobat, în mare măsura, în forma propusă de Guvern, urmând ca senatorii şi deputaţii să continue joi dezbaterile şi votul pe anexele la proiectul de lege, informează Mediafax.

Pe lângă cele 54 de articole ale proiectului de lege, comisiile reunite de buget au adoptat şi două amendamente, unul propus de senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, iar cel de-al doilea de deputatul PSD Vasile Popeangă. Ambele amendamente au fost susţinute şi de reprezentanţii Guvernului

Amendamentul deputatului Popeangă prevede că sumele rambursate de la Comisia Europeană în cadrul proiectului de reabilitare a siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, aferente plăţilor reprezentând lucrări de decontaminare, devin venituri la bugetul de stat urmând a fi vărsate într-un cont de venituri distinct.

Textul legii bugetului de stat a fost aprobat cu 23 de voturi "pentru", 2 abţineri şi 5 voturi "împotrivă". Dezbaterea anexelor la bugetul de stat cu ordonatorii principali de credite va continua în cursul zilei de joi.

Reamintim că în urmă cu patru zile, preşedintele PDL, Vasile Blaga declara că PDL a propus 1300 de amendamente la legea bugetului, însă USL nu a acceptat niciunul, deşi erau amendamente de fond, a precizat Blaga.

De asemenea, Vasile Blaga a făcut un apel către toate forţele de dreapta, cerându-le să nu voteze bugetul USL, care nu este nici măcar unul "de subzistenţă", ci de-a dreptul de "involuţie", un buget "fanariot", "parşiv", bazat pe taxe şi pe impozite, care va bagă adânc românului mâna în buzunar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor