Intervenţia lui Ciolacu în scandalul momentului din sport, dezbătută la TV. "E idiotul util al propagandei ruse în România"

Ivitaţii lui Tudor Muşat (captura video)
Andrei Pricopie
08.08.2024

Nu demult, premierul a punctat electoral după ce gimnastele noastre Sabrina Maneca-Voinea şi Ana Bărbosu au fost nedreptăţite de arbitri la Olimpiada de la Paris. Intervenţia lui Marcel Ciolacu în scandalul momentul din sport a stârnit o dezbatere aprinsă în emisiunea jurnalistului Tudor Muşat.

La dezbaterea moderată de Tudor Muşat, care a avut loc la postul B1 TV, au participat Laurenţiu Gîdei (PSD), Alexandru Muraru (PNL) şi George Rîpă (consultant politic).

Laurenţiu Gîdei (PSD): Gândiţi-vă, poporul român este solidar cu ceea ce au suferit gimnastele acolo? Era normal ca un politician să-şi asume şi lucrul ăsta? Sau credeţi că... Eu m-am simţit extraordinar că domnul Ciolacu a făcut această declaraţie. Nu m-am simţit deloc bine şi n-am înţeles niciodată, şi poate-mi explicaţi, care a fost rolul domnului Ciucă la NATO, plimbare? Care a fost rolul lui? Poporul ăsta ce a simţit atunci? Bă, s-a dus cineva ca să ce? Înţelegeţi? Despre asta este vorba.

Acolo reprezentativitatea era a preşedintelui statului şi bine a făcut şi era absolut normal. Domnul Ciucă s-a dus şi dumnealui acolo să ce? Şi acum, faptul că a ieşit premierul şi voi sunteţi în vacanţă şi n-aţi avut nicio reacţie, că această dramă a sportului românesc, da, vă deranjează. Despre asta e vorba.

Alexandru Muraru (PNL): Sunteţi foarte iritaţi. Pentru tot ce e legat de Statele Unite ale Americii, voi, pesediştii, sunteţi foarte iritaţi!

Laurenţiu Gîdei: Nu mai vorbiţi gratuit! Vorbiţi gratuit total. Total gratuit. Nu vorbiţi gratuit! Nu puteţi vorbi gratuităţi de astea generale fără să... Nu există aşa ceva. Puneţi nişte etichete, puneţi nişte etichete total aiurea bazându-vă pe nimic şi n-având niciun argument. Din nefericire.

Alexandru Muraru: PSD-ul când vede steagul Americii în faţă, vede roşu în faţă, înţelegeţi? Sunteţi în anii ’90.

Jurnalist: Staţi că acum, dacă tot aţi pomenit America...

Laurenţiu Gîdei: ... e o incoerenţă aici, e o problemă de logică. E o fractură de logică aici.

Jurnalist: Mergem la sportivele alea, că de fapt aici era un subtext. Domnule, americanii mari şi tari ne fură şi asta, apropo… Nu... staţi că nu aţi zis dvs., apropo de alte lucruri care circulă pe reţelele sociale şi unele dintre ele seamănă izbitor cu mesajul premierului sau mesajul premierului seamănă cu ele.

Laurenţiu Gîdei: Nu am spus că americanii. Nu am spus lucrul ăsta. Nu am spus. Nici premierul nu a spus. Doamne fereşte, nu a spus!

Jurnalist: Dar de acolo… există ideea asta că Statele Unite fac ce vor.

Laurenţiu Gîdei: Nu este adevărat.

Jurnalist: Hai să vedem dacă induce o astfel de idee? Dacă face apel la electorat chestia asta, că ne batem cu Goliatul.

George Rîpă (consultant politic): Întrebarea este înainte de orice. Domnul Marcel Ciolacu a vorbit în calitate de sportiv sau în calitate de politician? Dacă a vorbit în calitate de sportiv, putem spune că, într-adevăr, deşi nu a luat nicio medalie la Olimpiadă, are totuşi nişte poze la fel de celebre, precum turcul, care a luat locul 2, toată lumea cred că îl ştie şi care a tras fără ochelari speciali, la vânătoare alături de teroristul Omar Haysam.

Dacă a vorbit în calitate de sportiv, poate mă gândesc că domnul Ciolacu a vorbit în calitate de om care a fost într-o barcă 2 plus 1, unde domnia sa era la vâsle şi domnul Dragnea ţinea, cel puţin în acea perioadă, cârma ţării şi a partidului. Dar mă îndoiesc că a vorbit în calitate de sportiv.

Cel mai probabil a vorbit în calitate de politician. În calitate de politician... noi trebuie să înţelegem foarte bine. În istoria Planetei, aşa cum suntem noi mai ţărăniţi câteodată, a existat chiar un război între două ţări, cred că Honduras şi El Salvador, undeva la sfârşitul anilor '60, care a pornit de la un meci de fotbal.

Nu mai ţin minte scorul cu care s-a încheiat. Dar de la un meci de fotbal, două ţări au fost într-un război, într-un război real. A fost scurt, dar un război real. Ceea ce înţeleg eu de la domnul Ciolacu, pentru că dacă se limita la a spune ce păcat că fetele noastre de aur au pierdut medalia de bronz şi aşa mai departe, aş fi fost foarte în regulă cu asta.

Dar aşa cum foarte bine ai spus şi tu, Tudor Muşat, el aminteşte de perioada comunistă. Tocmai când comuniştii ne furau nouă la Olimpiada de la Moscova medaliile. Şi acum, fără să o spună, dar trimite clar în direcţia aceea, cel puţin eu, ca om care urmăreşte politica şi ce se întâmplă în societatea românească, înţeleg că domnul Ciolacu are în momentul de faţă o problemă cu americanii.

Jurnalist: Acum, ne fură americanii, ruşii nici nu sunt la Olimpiada asta...

Laurenţiu Gîdei: Exclus, dar nu asta e retorica. Explicaţia este simplă...

Jurnalist: Unul mare şi puternic. Explicaţia este simplă. Unul mare şi puternic, americanii ne fură...

George Rîpă: E o formulă pe care o foloseşte Cristian Pantazi şi pe care am folosit-o şi eu în lucrarea academică despre propaganda rusă din România. Idioţii utili. Şi care, cred că i se potriveşte foarte bine domnului Marcel Ciolacu. El este în momentul de faţă idiotul util al interesului, al propagandei, al subversiunii şi al războiului informaţional rusesc în România...

Laurenţiu Gîdei: Aoleu, n-am mai auzit asemenea teorii. Exclus.

George Rîpă: În momentul de faţă s-a amintit de Cosmin Guşă în acelaşi articol. Fără să vrea, domnul Ciolacu, cred că fără să vrea, asta eu chiar cred că fără să vrea şi că doar din prostie, practic se integrează în discursul propagandei ruse. Care, aşa cum a spus şi reprezentantul PNL, încearcă să ne atragă atenţia, să ne convingă de faptul că marele rău pentru România este Occidentul, care ne-ar crea suferinţă.

Laurenţiu Gîdei: Nu, domnilor, exclus. Nici vorbă. Nu, domnilor, exclus. Nici vorbă.

Jurnalist: Şi Simion când cu Olimpiada de la Tokyo. Există o postare similară cu România, care... capul plecat, care nu investeşte, care nu ştiu ce.

Laurenţiu Gîdei: Ceea ce s-a spus despre Moscova e o istorie recentă tristă, pe care nu ne-o dorim. Şi tocmai din cauza asta s-ar aminti pentru că sportivele noastre, şi nu credea nimeni, şi nu credea nimeni că în 2024, şi nu credea nimeni că în 2024, la Paris, cineva îşi va mai permite să greşească atât de flagrant. Despre asta este vorba.

George Rîpă: La acele Olimpiade (Moscova) a fost o politică de stat pentru că am avut zeci de concursuri, sute de concursuri fraudate... Acum s-a întâmplat o singură dată... Sunt nişte arbitri care poate că au greşit. Lumea generală se uită la fotbal în România. Şi la fotbal există foarte multe greşeli.

Laurenţiu Gîdei: Noi, PSD-ul, suntem pro-americani şi pro-europeni declaraţi. Prin fapte, nu doar prin declaraţii. A ne lega de nişte cuvinte şi de nişte închipuiri este totalmente exclus. Şi nu se spune nimic. Şi nimeni nu a vorbit nimic de fiecare politician de orice nivel când a ieşit şi a spus felicitări olimpicelor românce care au luat medalii. Toată lumea atunci avea dreptul ca politician, nu ca sportiv, să laude. În momentul în care singurul politician asumat, care a ieşit şi a spus că acolo s-a întâmplat ceva. Şi ştiţi care a fost mesajul pe care premierul l-a transmis? L-a transmis acestor două gimnaste că vor fi la fel de iubite şi răsplătite în ţară cum ar fi fost... aşa...

Jurnalist: Şi nu putea să zică aşa cu cuvintele astea pe care le ziceţi dvs. acum? De ce trebuia, cu unii fură, e ceva profund în neregulă, eu întreb, vreau să ştiu pentru cine transmite mesajul acesta de fapt?

Laurenţiu Gîdei: Vreau să ştiţi că şi presa din Statele Unite a scos în evidenţă faptul că acolo a fost o greşeală de arbitraj.

George Rîpă: Fix ce spuneţi arată că nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat la Olimpiada de la Moscova... La Paris a fost un exemplu, o greşeală, la Olimpiada de la Moscova au fost sute, au fost furăciuni.

Laurenţiu Gîdei: La Moscova a fost furăciune pe bune. La Paris a fost o eroare de arbitraj care trebuie poate... corectată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor