Întâlnire secretă a insurgenţei siriene în Turcia
Insurgenţa siriană desfăşoară zilele acestea o serie de reuniuni secrete în care încearcă să stabilească un front unificat care să se repercuteze într-o mai mare eficienţă militară. De miercuri 5 decembrie, peste 550 de comandanţi şi reprezentanţi ai rebelilor discută în oraşul balnear Antalya detaliile noii structuri insurgente şi strategia care trebuie urmată, notează luni ziarul ABC.
Potrivit informaţiilor scurse, un consiliu militar de 30 de membri l-a ales pe generalul de brigadă, Selim Idriss, comandant suprem al insurgenţei, la reuniunea la care au fost participat şi reprezentanţi ai organismelor de securitate din ţările arabe şi occidentale. Potrivit unei surse militare citată de agenţia Reuters, noua structură militară va fi alcătuită din patru 'fronturi', fiecare condusă de un ofiţer superior dezertor din trupele regulate siriene, asistat de un comandant rebel al miliţiilor civile care se presupune că reprezintă grosul forţelor insurgente.
Opoziţia încearcă astfel să realizeze o structură unică de comandament militar cu o prezenţă reală pe teren care să poată lucra în coordonare cu Coaliţia Naţională Siriană. 'Obiectivul este orientarea spre instaurarea unei forţe unificate, chiar dacă nu am obţinut-o încă. În aceste momente, prioritatea este crearea unei structuri de leadership pe care să o urmeze toţi rebelii', asigură Ubada Al Aga, reprezentantul Batalionului Sabah din Damasc. Această credibilitate este fundamentală pentru Coaliţia Naţională Siriană, care aşteaptă o recunoaşterea diplomatică în masă, la viitoarea reuniune a grupului 'Prietenii Siriei', care va avea loc la 12 decembrie la Marrakesch.
Franţa, Marea Britanie, Turcia şi ţările din Consiliul de Cooperare a Golfului i-au acordat deja această recunoaştere, nu însă şi SUA sau restul ţărilor din Uniunea Europeană. La întâlniri nu a participat şi aşa numitul Front Al Nusrah, o organizaţie jihadistă cu capacitate letală care se crede că este afiliată la Al-Qaeda. Săptămâna aceasta, înalţi oficiali americani au anunţat că grupul a fost luat în vizor şi că ar putea fi inclus pe lista organizaţiilor teroriste în scurt timp. Acest pas ar implica îngheţarea tuturor activelor membrilor ei sub jurisdicţie americană şi ar interzice primirea de ajutoare din partea oricărui cetăţean american. Membri ai delegaţiei ai indicat că Frontul Al Nusrah a încercat să saboteze întâlnirea.
Jihadiştii au încercat să reunească mai mulţi combatanţi extremişti islamici în nordul Siriei şi să anunţe crearea unui emirat islamic în regiune. Totuşi, aceşti reprezentanţi ar fi bătut în retragere după ce au vorbit cu reprezentanţi ai coaliţiei de opoziţie. În ultimele luni, fricţiunile între combatanţii Frontului Al Nusrah şi insurgenţii Armatei pentru Eliberarea Siriei (AES) au crescut. În cel puţin două ocazii, AES a trebuit să elibereze jurnalişti străini sechestraţi de jihadişti.
Deocamdată, ambele grupuri nu au ajuns la confruntări armate. Au făcut-o în schimb miliţienii kurzi din PYD (ramura kurdă a PKK), care de mai multe săptămâni luptă împotriva islamiştilor pentru controlul pasului de trecere a frontierei Ras Al Ain. Pe de altă parte, numeroasele jafuri şi abuzuri comise de membrii AES, în oraşe precum Alep, au dus la creşterea sprijinului popular pentru membrii Frontului Al Nusrah, percepuţi ca mai eficienţi şi mai dedicaţi.