Instanţa palestiniană anti-corupţie îl condamnă pe consilierul lui Arafat

O instanţă specială anti-corupţie l-a condamnat joi pe un consilier al fostului lider palestinian Yasser Arafat, de deturnarea a milioane de dolari, în cel mai mare caz de corupţie din istoria de 20 de ani a Autorităţii Palestiniene
Epoch Times România
08.06.2012

O instanţă specială anti-corupţie l-a condamnat joi pe un consilier al fostului lider palestinian Yasser Arafat, de deturnarea a milioane de dolari, în cel mai mare caz de corupţie din istoria de 20 de ani a Autorităţii Palestiniene, potrivit unui raport Reuters.

Rashid Mohammed şi alţi doi oameni de afaceri au fost condamnaţi în absenţă la 15 ani de închisoare şi s-a dispus ca să înapoieze 33,5 milioane de dolari, în fonduri furate în timpul conducerii lui Arafat.

Rashid, un kurd irakian care a lucrat ca şi consilier financiar pentru Arafat peste un deceniu, a negat acuzaţiile şi l-a acuzat pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas că conduce o vânătoare de vrăjitoare împotriva aliaţilor predecesorului său.

Procurorii au spus instanţei, înfiinţate de către Abbas cu doi ani în urmă, că Rashid a profitat de pe urma unor companii-paravan şi a fugit în străinătate după moartea lui Arafat, în 2004.

Vorbind de la Londra, Rashid a respins condamnarea. "Acesta este un tribunal politic", a declarat el pentru radio Al Jazeera, iar apărându-şi decizia de a nu răspunde acuzaţiilor în persoană, a adăugat: "Mediul juridic nu este sigur."

Rashid i-a acuzat pe Abbas şi familia sa de deţinerea unor active în valoare de zeci de milioane de dolari.

"Acesta este doar unul din numeroase dosare la care lucrăm în prezent", a afirmat el pentru Reuters. "Cei vinovaţi (de delicte financiare) nu pot trece nedetectaţi."

Acuzaţiile faţă de o corupţie larg răspândită au fost frecvente în timpul regimului lui Arafat. Localnicii l-au acuzat pe lider că s-a făcut că nu vede corupţia din cercul său interior, pe măsură ce donaţiile umanitare continuau să vină în Cisiordania şi Fâşia Gaza, în urma Acordurilor de pace de la Oslo, din 1993.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor