Fracţiunea PAS din CMC: Bănuim că Ion Ceban are interese personale în achiziţionarea autobuzelor din Bielorusia

Autobuze marca Isuzu
Autobuze marca Isuzu (procuratura.md)

Consilierii municipali din partea fracţiunii PAS consideră lipsită de transparenţă gestionarea patrimoniului municipiului Chişinău, dar şi intenţia primarului general Ion Ceban de a contracta un credit în sumă de 200 de milioane de lei pentru achiziţionarea a 100 de autobuze din Bielorusia.

Aceştia menţionează că iniţiativa edilului Capitalei nu a fost supusă niciunei forme de consultări publice. Mai mult, primarul Ceban vrea să se împrumute cu 200 de milioane de lei, însă nu a binevoit să informeze despre acest lucru cetăţenii.

Membrii fracţiunii PAS din Consiliul Municipal Chişinău (CMC), în cadrul unei conferinţe de presă, au declarat printre multe alte „grave abateri” că Ion Ceban nu a prezentat sub nicio formă planul de contractare a creditului, mecanismul de contractare, ratele aferente, planul de returnare etc.

„Nu este prezentată nicio ofertă oficială alternativă de achiziţionare autobuzelor de la alţi producători. Informaţia privind autobuzele bieloruse este prezentată unilateral Bielorusia ca unică soluţie fezabilă, fără careva dovezi exprese. Se creează impresia că domnul Ceban are interese personale în achiziţionarea autobuzelor”, au adăugat consilierii PAS.

Organizatorii conferinţei de presă au ţinut să atenţioneze că sunt încălcate prevederile legii cu privire la achiziţiile publice, întrucât adoptarea unei decizii privind achiziţionarea autobuzelor din Bielorusia, fără realizarea prealabilă a unei licitaţii publice, reprezintă o gravă încălcare a prevederilor legale.

„Nu sunt prezentate variantele alternative de creditare de la instituţii internaţionale precum BERD sau BEI. Nu este prezentat clar costul final al unui autobuz fiind prezentat doar costul pieselor importate”, au notat membrii PAS.

În concluzie, fracţiunea PAS în CMC a solicitat Executivului moldovean şi primarului general al Chişinăului în special, până la dezbaterea iniţiativei în plenul Consiliului, să fie asigurate evaluarea proiectului cu prezentarea detaliată a impactului fiscal, analiza cost-beneficiu şi cost-eficienţă şi cea a impactului administrativ, respectarea prevederilor legale privind transparenţa în procesul decizional şi achiziţiilor publice, efectuarea unei analize comparative a ofertelor alternative de finanţare şi prezentarea acesteia pentru documentare CMC-ului etc.

În caz contrar membrii fracţiunii PAS în CMC au informat că vor părăsi în semn de protest şedinţa CMC şi vor contesta pe căile legale decizia, în cazul în care va fi aprobată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe