Dodon a participat la parada militară de la Moscova. Analist: Acesta a stat alături de lideri separatişti pentru a mulţumi Kremlinul

Igor Dodon participă la parada de la Moscova, 24 iunie 2020
Igor Dodon participă la parada de la Moscova, 24 iunie 2020 (facebook.com/D. Cenuşă)

Preşedintele Igor Dodon a participat miercuri, 24 iunie la parada militară, care a avut loc în Piața Roşie din Moscova, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Şeful statului a scris pe contul său de socializare că la eveniment au participat preşedinţii Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Kazahstanului, Serbiei, Tadjikistanului și Uzbekistanului. Aceştia ar fi salutat militarii din diferite țări care au mărşăluit în Piața Roşie, inclusiv pe cei din R. Moldova şi au depus flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului.

Această "paradă" este folosită aparent pentru a internaţionaliza "independenţa" regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Liderii acestor două regiuni ocupate georgiene stau în rând cu liderii ţărilor recunoscute internaţional, constată politologul Dionis Cenuşă referindu-se la fotografiile evenimentului, menţionând că arată ciudat pentru liderii Serbiei sau Moldovei să stea alături de liderii regiunilor separatiste georgiene, având în vedere chestiunea Kosovo şi respectiv conflictul îngheţat din regiunea transnistreană. „Este un compromis mai puţin dorit făcut pentru a mulţumi Kremlinul.”