Îngrijorări legate de centrala nucleară Zaporojie: "Infrastructura a fost deteriorată. Riscul de incendiu e ridicat"

Un soldat rus stă de pază în faţa centralei nucleare Zaporojie (Getty Images)
Ana Ion
28.08.2022

Autorităţile ucrainene şi ruse au emis noi avertismente cu privire la riscul unor scurgeri radioactive la centrala nucleară din Zaporojie,, după bombardamente pentru care Rusia şi Ucraina dau vina una pe alta.

Rusia a confiscat centrala la începutul războiului şi a transformat-o într-o bază militară, înghesuind camioane în sălile turbinelor şi amplasându-le sub pasaje şi conducte.

Rusia a ignorat apelurile internaţionale larg răspândite pentru demilitarizarea zonei, pe fondul avertismentelor conform cărora deteriorarea infrastructurii site-ului şi presiunea asupra personalului au crescut riscul unui accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Sâmbătă, operatorul ucrainean de energie nucleară Energoatom a declarat că forţele ruseşti au bombardat în mod repetat situl şi că, prin urmare, până la prânz, acesta funcţiona "cu riscul de a încălca standardele de siguranţă privind radiaţiile şi incendiile", relatează Guardian.

"Ca urmare a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost deteriorată, există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este ridicat", a precizat compania pe Telegram.

Autorităţile ucrainene au distribuit tablete de iod locuitorilor din zonele din apropierea centralei, care pot ajuta la protejarea organismului în cazul unei scurgeri de radiaţii.

Ministerul rus al Apărării a răspuns la declaraţia ucraineană acuzând că Ucraina a tras 17 obuze asupra sitului. Acesta a afirmat că unele dintre ele au căzut pe locurile de depozitare a combustibilului.

La începutul acestei săptămâni, incendiile provocate de bombardamentele din afara perimetrului centralei au tăiat liniile de alimentare cu energie electrică către centrală, deconectând-o de la reţeaua electrică ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcţionare.

Întreruperea a pus în pericol sistemele de răcire a reactoarelor, care funcţionează cu energie electrică. O linie de rezervă către o centrală pe cărbune din apropiere a menţinut alimentarea cu energie electrică a centralei, dar, dacă aceasta va cădea, centrala va trebui să se bazeze pe generatoare alimentate cu motorină. Dacă acestea se defectează, inginerii au la dispoziţie doar 90 de minute pentru a evita supraîncălzirea periculoasă.

Aceasta a fost reconectată vineri, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în ultimul său discurs de noapte că "situaţia rămâne precară şi periculoasă".

"Orice repetare a [evenimentelor de joi], adică orice deconectare a centralei de la reţea sau orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va împinge din nou centrala la un pas de dezastru".

Există temeri că Rusia doreşte să întrerupă conexiunea centralei la reţeaua ucraineană şi să o conecteze la reţeaua rusă prin Crimeea, folosind, eventual, pretextul unei întreruperi precum cea de joi.

Şeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat că inginerii ruşi au întocmit deja un plan tehnic detaliat pentru acest transfer şi l-au prezentat omologilor ucraineni de la centrală.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, încearcă să negocieze accesul la centrală pentru o misiune de inspecţie de urgenţă, "pentru a contribui la stabilizarea situaţiei privind siguranţa şi securitatea nucleară din zonă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor