Indonezia a eliminat vizele de scurtă şedere pentru turiştii români

Turiştii români care vor să viziteze Indonezia nu vor mai avea nevoie de viză de scurtă şedere.
Plajă în Bali, Indonezia (SONNY TUMBELAKA/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
25.09.2015

Începând cu luna octombrie 2015, cetăţenii români nu vor mai avea nevoie de viză de scurtă şedere pentru a călători în scop turistic în Indonezia, a anunţat joi ministrul de Externe indonezian, Retno L.P. Marsudi, în cadrul unei întrevederi cu omologul său român, Bogdan Aurescu, reiese dintr-un comunicat remis de MAE.

Cei doi miniştri s-au întâlnit la New York, în marja Adunării Generale a ONU, unde au semnat Acordul pentru scutire de vize pentru posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu şi Retno L.P. Marsudi au abordat teme privind cooperarea bilaterală, având ca principal obiectiv dinamizarea contactelor politice şi a cooperării economice dintre cele două state.

De asemenea, şeful diplomaţiei române şi omologul său indonezian au discutat despre colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi au avut un schimb de opinii pe subiecte de interes de pe agenda regională şi internaţională.

Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a salutat aniversarea a 70 de ani de la declararea independenţei Republicii Indonezia, împlinirea a 65 de ani de la recunoaşterea independenţei Indoneziei de către România şi a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale la nivel de ambasadă.

Aurescu a vorbit şi despre importanţa pe care România o acordă extinderii dialogului la nivelul ministerelor de externe, precum şi relaţiilor la nivel regional dintre Uniunea Europeană şi Asociaţia Statelor din sud-estul Asiei (ASEAN).

Cei doi miniştri au evidenţiat necesitatea consolidării relaţiilor economice, pentru a menţine ritmul de creştere a schimburilor economice şi pentru a încuraja investiţiile indoneziene în România, dar şi pe cele româneşti în Republica Indonezia, care este o poartă către viitoarea Comunitate Economică ASEAN. În acest sens, Bogdan Aurescu a propus reluarea activităţii Comisiei mixte de cooperare economică, respectiv crearea unui Forum de Afaceri România-Indonezia, cu sprijinul Camerelor naţionale de Comerţ ale celor două ţări.

În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat iniţiativa României, susţinută de Spania, privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, iniţiativă primită cu interes de omologul indonezian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor