Incredibil! Trei balene ucigaşe ajută o balenă cu cocoaşă prinsă într-o plasă de pescuit [video]

Balene ucigaşe (denumirea ştiinţifică Orcinus orca)
Balene ucigaşe (denumirea ştiinţifică Orcinus orca) (Credit foto: Whale Watch Western Australia)

Natura nu încetează niciodată să ne surprindă. Şi cu siguranţă pasagerii unei nave care au mers să observe balenele ucigaşe pot afirma cu tărie acest lucru. Pe 10 ianuarie, în largul golfului Bremer Bay, Australia, turiştii care participau la o excursie cu firma turistă Whale Watch Western Australia au avut surpriza să întâlnească un pui de balenă cu cocoaşă. În mod normal, această specie se găseşte în Antarctica în această perioadă a anului.

După cum se poate vedea în videoclipul de mai sus, balena cu cocoaşă era într-o stare proastă, epuizată, probabil rănită şi prinsă într-o plasă de pescuit. În mod normal, orcile (denumirea ştiinţifică Orcinus orca, numită de asemenea balenă ucigaşă) se hrănesc cu balene cu cocoaşă. Aşa că, atunci când pasagerii au văzut un grup de trei orci venind direct spre balenă, au crezut că vor asista la o crimă.

"Balenele cu cocoaşă fac de obicei parte din dieta lor, aşa că atunci când am văzut acest pui de balenă rănit şi orcile apropiindu-se, ne-am îngrijorat", a declarat Gemma Sharp de la Whale Watch Western Australia pentru Mandurah Mail.

Dar au văzut cu totul altceva. În loc să profite de o pradă aflată într-o situaţie neplăcută, cei trei prădători, numiţi Hookfin, Blade şi Matriach Queen, în mod voluntar sau nu, au eliberat balena din plasă.

Într-adevăr, mişcările orcilor au făcut ca balena să fie eliberată. Apoi, "orcile s-au regrupat şi s-au îndepărtat de balenă. Spre surprinderea noastră, acestea îşi pierduseră interesul, iar balena cu cocoaşă înota în direcţia opusă. A fost uimitor să vedem că orcile au reuşit să îndepărteze cea mai mare parte a frânghiei de pe această balenă şi apoi au lăsat-o să înoate liberă. A fost cu adevărat fascinant", a declarat Gemma Sharp.

După ce balenele ucigaşe s-au îndepărtat, balena cu cocoaşă a continuat să înoate aproape de barcă, iar în fianl a plecat. Se pune întrebarea: "Ce se va întâmpla cu această tânără balenă? În această perioadă a anului, această balenă trăieşte în mod normal în Oceanul Antarctic. Va reuşi să se alăture colegelor sale balene din Antarctica? Va rămâne pe aici şi va aştepta să se întoarcă peste câteva luni? Va scăpa de alţi prădători?", scrie site-ul Geo.

În orice caz, pentru moment, această balenă cu cocoaşă este în siguranţă, iar şansele ei de supravieţuire sunt mult mai mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură